Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi neljäs sukupuolten välistä tasa-arvoa pörssiyritysten johdossa mittaavassa listauksessa

Suomi on jälleen neljäs sukupuolten välistä tasa-arvoa eurooppalaisten pörssiyritysten johdossa mittaavassa listauksessa. European Women on Boards (EWoB) -yhdistyksen toteuttamassa tutkimuksessa selvitettiin sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista 668 eurooppalaisessa pörssiyhtiössä vuonna 2021.

Suomi oli neljäntenä myös vuotta 2020 koskevassa tutkimuksessa. Uudessa tutkimuksessa Norja säilytti kärkisijan, joka sillä oli myös aiempana vuonna.

Suomalaisista kärjessä oli Fortum

Tutkimuksessa mukana olleesta 16 suomalaisyhtiöstä yhdeksän paransi ja seitsemän heikensi tuloksiaan verrattuna edelliseen vuoteen.

Suomalaisista pörssiyrityksistä tasa-arvolistauksessa korkeimmalla oli energiayhtiö Fortum , joka ylsi 22. sijalle liki 700 yrityksen joukossa. Tutkimuksessa mukana olleista suomalaisyrityksistä Fortum on myös parantanut sukupuolten välistä tasa-arvoa yritysjohdossa eniten. Tällä hetkellä Fortumilla kaikista johtajista naisia on 44 prosenttia, hallituksen jäsenistä 57 prosenttia ja johtoryhmästä kolmannes.

Alle kolmannes johtajista naisia

Tutkimuksen mukaan sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu eurooppalaisten pörssiyhtiöiden johdossa. Tutkimuksessa mukana olleiden vajaan 700 eurooppalaisen pörssiyhtiön kaikista eri johtotehtävistä alle kolmannes oli viime vuonna naisilla.

– Yli puolet Euroopan yliopisto-opiskelijoista on naisia, mutta suurimpien yritysten toimitusjohtajina heitä on vain seitsemän prosenttia, sanoo EWoB:n hallituksen jäsen Päivi Jokinen tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan sukupuolten välinen tasa-arvo on kehittynyt parhaiten maissa, joissa sitä edistetään lakisääteisesti kuten Belgiassa, Ranskassa ja Norjassa.