Usein ajatellaan, että runsas alkoholinkäyttö on terveysriski, mutta jo pienemmilläkin annoksilla voi olla haitallisia vaikutuksia.
Jos esimerkiksi juo yhden lasin viiniä joka päivä, riski sairastua rintasyöpään kasvaa noin 10 prosentilla, Syöpäjärjestöt kertovat tiedotteessaan. Riski on sitä suurempi, mitä enemmän juo: jos juo pullon viiniä eli noin kuusi lasia päivässä, riski kasvaa jo yli 70 prosentilla.
Alkoholin ja rintasyövän välinen yhteys näkyy yli sadassa epidemiologisessa tutkimuksessa. Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreimman tutkimuksen mukaan noin seitsemän prosenttia rintasyövistä Euroopassa johtuu alkoholista. Suomessa alkoholin on arvioitu aiheuttavan noin kahdeksan prosenttia rintasyövistä eli yli 400 syöpää vuodessa.
– Turvallista alkoholiannosta ei ole, mutta juomisen vähentäminen pienentää aina riskiä sairastua syöpään, sanoo Terveyden edistämisen päällikkö Heidi Löflund-Kuusela Syöpäjärjestöistä.
Alkoholi on luokiteltu karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Se kuuluu samaan luokkaan 1 kuin tupakka ja asbesti.
Suolistosyöpä on yleisin alkoholin aiheuttama syöpä. Suomessa alkoholin arvioidaan aiheuttavan lähes 12 prosenttia suolistosyövistä eli noin 440 syöpää vuodessa. Suolistosyövän riski kohoaa, kun juo yli kaksi annosta päivässä.
Alkoholi aiheuttaa myös suun ja kaulan alueen syöpiä, joista noin 30 prosenttia aiheutuu alkoholista. Tupakointi voimistaa alkoholin aiheuttamaa syöpäriskiä ja vaikutus on erityisen voimakas suun ja kurkun alueen syövissä.
Syöpäjärjestöt muistuttavat, että WHO:n laskelmien mukaan Euroopassa voitaisiin ehkäistä yli 10 000 alkoholin aiheuttamaa syöpää vuodessa, jos alkoholin verotus kaksinkertaistettaisiin.
– On välttämätöntä, että Suomessa jatketaan säännöllisiä alkoholiveron korotuksia. Lisäksi on pidettävä huolta, ettei alkoholin saatavuutta enää helpoteta, korostaa Löflund-Kuusela.