Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörssiviikko alkoi laskun merkeissä – Helsingissä yli kolme prosenttia takapakkia

Pörssiviikko alkoi Helsingissä ja muualla Euroopassa raisun laskun merkeissä maanantaina. Helsingin pörssin yleisindeksi päätyi 4,6 prosenttia pakkaselle.

Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi painui 2,6 prosenttia ja Frankfurtin pörssi Dax-indeksi sekä Pariisin pörssin CAC 40 -indeksi molemmat yli 3,5 prosenttia.

New Yorkin pörssien pääindeksit olivat alkuillasta maanantaina Suomen aikaa 2–3 prosentin luisussa.

Vaihtokärki paistoi kokonaan punaisena useita prosentteja miinuksella. Kovimman syöksyn koki Outokumpu , jonka osake sukelsi 7,5 prosenttia.

Nordean päästrategi Antti Saari arvioi kommentissaan, että alkuvuoden alamäki ei kuitenkaan välttämättä tarkoita laskukäänteen alkua.

– Osakemarkkinoilla on rytissyt tammikuun alussa, kun sijoittajat ovat sopeutuneet Yhdysvaltain keskuspankin nopeampaan rahapolitiikan kiristystahtiin ja korkojen voimakkaaseen nousuun. Erityisen kovilla ovat olleet hype-osakkeet ja tappiolliset teknologiayhtiöt Yhdysvaltain pörsseissä. Onkin ollut odotettavissa, että tällainen liike nähdään myös jossain vaiheessa tätä vuotta, Saari toteaa.

Piensijoittajan kannattaa Saaren mielestä pitäytyä sijoitussuunnitelmassaan, sillä käänteen ajankohdan tarkka ennakoiminen on haastavaa.

– Puheet kuplasta tai sellaisen puhkeamisesta ovat näkemyksemme mukaan ennenaikaisia, Saari summaa.

Fed nostamassa ohjauskorkoja

Markkinoilla odotellaan tällä viikolla Yhdysvaltain keskuspankki Fedin toimia. Pankin suunnitelmista rajusti kiihtyneen inflaation taltuttamiseksi saadaan tietoa keskiviikkona. Fediltä odotetaan tämän vuoden aikana jopa neljää koronnostoa. Ensimmäisen ennakoidaan olevan tulossa maaliskuussa.

Korkohermoilu on runnonut erityisesti teknologiayhtiöiden kursseja, ja Yhdysvalloissa teknologiapainotteinen Nasdaq on laskenut noin 15 prosenttia huippulukemistaan. Suuryhtiöiden S&P 500 -indeksi on laskenut tammikuun alussa saavutetusta ennätystasostaan kahdeksan prosenttia.