Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italiassa alkaa äänestys presidentistä, ennakkosuosikki Draghin voitto epävarma

Italiassa aloitetaan tänään äänestys maan uudesta presidentistä. Vaalin ennakkosuosikki on istuva pääministeri Mario Draghi, mutta hänen voittonsa ei ole varma.

Yksi ennakkosuosikeista, ex-pääministeri Silvio Berlusconi, 85, vetäytyi lauantaina kisasta, perheensä mukaan terveyssyistä. Berlusconin Forza Italia -puolue sen paremmin kuin ex-sisäministeri Matteo Salvinin laitaoikeistolainen Lega-puolue eivät tue Draghia.

Salvinin mukaan Draghin tulisi jatkaa pääministerinä.

– Koska talouden tilanne on vaikea, Italialla ei ole varaa lähteä muodostamaan uutta hallitusta tyhjästä. Se pysäyttäisi maan päiväkausiksi, Salvini sanoi sunnuntaina.

Vaikka Draghin nimi on ollut eniten esillä, muitakin tarjokkaita riittää jonoksi asti. Esillä ovat olleet muun muassa ex-pääministerit Giuliano Amato, 83, ja Paolo Gentiloni, 67, sekä EU-komissaari Pier Ferdinando Casini, 66.

Monet ovat niin ikään toivoneet, että Italiassa olisi viimein naispresidentin aika. Naisehdokkaista tarjolla ovat ex-oikeusministerit Marta Cartabia, 58, ja Paola Severino, 73, sekä senaatin puhemies Elisabetta Casellati, 66.

Kierros päivässä

Parlamentin molempien kamarien jäsenten lisäksi vaaleissa saavat äänestää Italian eri alueiden delegaatit, joita on 58. Yhteensä äänioikeutettuja on runsas tuhat.

Vaalin kolmella ensimmäisellä kierroksella ehdokkaan on saatava vähintään kaksi kolmasosaa äänistä tullakseen valituksi. Neljännestä kierroksesta eteenpäin riittää yksinkertainen enemmistö.

Koronapandemian vuoksi joka päivä pidetään vain yksi kierros, eikä vaaleissa odoteta tapahtuvan mitään merkittävää ennen torstaita, jolloin kahden kolmasosan vaatimus poistuu. Äänestys toimitetaan suljettuna lippuäänestyksenä.

Koronakaranteenissa olevat voivat äänestää terveysturvallisesti ulos sijoitetuilla pisteillä, joihin pääsee autolla.

Italian valtionpäämiehen rooli on suurelta osin seremoniallinen paitsi poliittisen kriisin aikana, jolloin presidentillä on ratkaiseva välittäjän tehtävä.

Italian nykyinen presidentti Sergio Mattarella, 80, päättää seitsemän vuoden toimikautensa 3. helmikuuta.