Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Reserviläisliitossa on kannatusta Suomen Nato-jäsenyyteen – liittohallituksessa käytiin historiallinen keskustelu

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys saa kannatusta Reserviläisliitossa, sillä enemmistö sen liittohallituksen jäsenistä ilmoitti suhtautuvansa jäsenyyteen myönteisesti.

Reserviläisliiton uusi liittohallitus piti järjestäytymiskokouksensa viime lauantaina. Liittohallituksessa käytiin historian ensimmäinen keskustelu liiton Nato-kannan muodostamisesta. Aikaisemmin Reserviläisliitto ei ole ottanut kantaa Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Hallituksen jäsenet pitivät tärkeänä valtioneuvoston puolustuspoliittisen selonteon linjausta Suomen mahdollisuudesta liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä.

– Seuraavaksi toteutamme jäsenkyselyn, jossa kysymme jäsenistön Nato-kantaa. Tämän jälkeen asiaa käsitellään uudelleen liittohallituksessa. Kansainvälinen turvallisuusympäristö on muuttunut niin paljon, että on tärkeää käydä myös Reserviläisliitossa keskustelu Suomen Nato-jäsenyydestä, liiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola toteaa tiedotteessa.

Reserviläisliitto on toteuttanut aikaisempina vuosina jäsenilleen kyselyn, jossa on kysytty muun muassa jäsenistön näkemyksiä puolustuspoliittisiin kysymyksiin.

Viime vuoden jäsenkyselyssä 30 prosenttia jäsenistä kannatti Natoon liittymistä välittömästi, kun kaksi vuotta sitten vastaava luku oli 20 prosenttia.

Jäsenistä 15 prosenttia oli viime vuonna sitä mieltä, että Suomen tulisi liittyä puolustusliiton jäseneksi lähivuosina. Vuonna 2020 tämä vaihtoehto keräsi saman verran kannatusta.

Nato-option säilyttämistä eli sitä, että Suomen ei pitäisi liittyä nyt, mutta säilyttää mahdollisuus liittymiseen myöhemmin, kannatti viime vuonna 36 prosenttia ja edellisvuonna 39 prosenttia.

– Nyt on tärkeää saada reserviläiskentän tuore näkemys Nato-kantaan, kun turvallisuuspoliittinen tilanne on Euroopassa muuttunut. Tästä syystä toteutamme pikaisesti jäsenkyselyn. Sen lisäksi, että Nato-keskustelu on nyt käynnistettävä toden teolla, on myös tärkeää, että käydään keskustelua siitä, millainen olisi Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys, puheenjohtaja Pohjola painottaa.

Reserviläisliitto on maanpuolustusjärjestö, jolla on reilut 39 000 jäsentä.