Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF leikkaa maailmanlaajuista kasvuennustettaan

Maailmantalouden kasvu hidastuu tänä vuonna koronan omikronmuunnoksen vuoksi, ennustaa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Kasvu jää arvion mukaan 4,4 prosenttiin, joka on puoli prosenttiyksikköä vähemmän kuin lokakuun ennusteessa.

– Maailmantalous siirtyy vuoteen 2022 heikommassa asemassa kuin odotimme aiemmin, IMF kertoo neljännesvuosittaisessa arviossaan.

Viime vuonna maailmantalouden ennustetaan kasvaneen 5,9 prosenttia, kun koronasta toipuminen pääsi vauhtiin ennen uuden virusvariantin ilmestymistä.

Valuuttarahasto on leikannut uudessa ennusteessaan arvioita lähes kaikkien maiden kohdalla. Kehitys Yhdysvalloissa ja Kiinassa on vaikuttanut eniten ennusteen laskuun.

IMF odottaa kuitenkin, että omikronin vaikutus alkaa hälventyä vuoden toisella neljänneksellä. Rahasto painottaa, että rokotukset ovat ensiarvoisen tärkeitä pandemian kontrolloimiseksi.

Ohjauskorkojen nosto kuristaa talouskasvua

IMF:n mukaan maailmantalouden kasvuun vaikuttavat myös energian korkea hinta ja toimitusketjujen häiriöt, jotka kiihdyttävät inflaatiota aiemmin oletettua voimakkaammin. Inflaatio on kiihtynyt erityisesti Yhdysvalloissa.

Inflaatio johtaa siihen, että monet keskuspankit aloittavat rahapolitiikan tiukentamisen. IMF odottaa, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed nostaa ohjauskorkoaan kolme kertaa tänä vuonna ja kolme kertaa vuonna 2023.

Ohjauskorkojen nosto tekee lainarahasta entistä kalliimpaa, mikä jarruttaa talouskasvua.