Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannian Johnson ei aio erota virastaan – ei suostunut kommentoimaan kesken olevaa tutkintaa kohujuhlista

Britannian pääministeri Boris Johnson vakuutti keskiviikkona, ettei aio erota virastaan koronasulkujuhlista nousseen kohun vuoksi.

Johnson väisteli keskiviikkona pääministerin kyselytunnilla kysymyksiä koronasulkujuhlista, jotka järjestettiin tämän virka-asunnolla toukokuussa 2020. Hän ohitti juhlia koskevat kysymykset vetoamalla siihen, ettei voi kommentoida kesken olevaa tutkintaa.

Johnson kuitenkin vakuutteli, että kansainvälisen tilanteen sekä pandemian ja talouden kanssa kamppaileva hallitus ei ole lähdössä minnekään.

– Olemme tehneet kovia päätöksiä ja tehneet niitä oikein. Me, varsinkin minä, aiomme jatkaa työtä, Johnson kertoi.

Kaksi viikkoa sitten pääministeri myönsi osallistuneensa virka-asunnollaan koronasulun aikana järjestettyihin juhliin.

Hallinnon virkakuntaan kuuluvan Sue Grayn sisäinen tutkinta juhlista on valmistunut, mutta sitä ei ole vielä luovutettu pääministerille. Raporttia odotetaan julkaistavaksi lähiaikoina.

Lontoon poliisi kertoi tiistaina aloittaneensa myös oman tutkintansa juhlista.

Alahuoneen johtaja: Johnsonin väistyessä paine järjestää ennenaikaiset vaalit

Johnsonin taival pääministerinä voi päättyä myös hänen oman puolueensa edustajien epäluottamukseen. Jos 54 parlamentin konservatiiviedustajaa vaatii Johnsonin eroa, konservatiivit äänestävät Johnsonin jatkosta johtajana.

Parlamentin alahuoneen johtaja, konservatiivi Jacob Rees-Mogg varoitti puoluettaan, että jos Johnson joutuu lähtemään, hänen seuraajaansa odottaa kovat paineet järjestää ennenaikaiset vaalit.

Rees-Moggin arvion mukaan brittijärjestelmä on nykyisin käytännössä "presidenttijärjestelmä".

– Pääministerin mandaatti on ennemmin henkilökohtainen kuin puoluekohtainen, ja siksi jokaisen pääministerin olisi hyvä vahvistaa se, hän kertoi uutiskanava BBC :lle.

Moni konservatiivipoliitikko kertoo odottavansa Grayn tutkinnan valmistumista ennen kuin päättää, tukeeko Johnsonin jatkoa pääministerinä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP