Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Ensiasunnon ostaminen voi olla kohta paljon helpompaa – tässä on kolme tärkeää muutosehdotusta asp-järjestelmään

Hallitus aikoo uudistaa asp-järjestelmää, mikä toisi merkittäviä parannuksia ensiasunnon ostajien asemaan.

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmän kehittämistä käsittelevä hallituksen esitysluonnos lähti lausuntokierrokselle perjantaina.

Yle on käynyt läpi esitysluonnosta ja nostanut esille kohtia, joilla nykyistä tilannetta parannettaisiin selkeästi. Jos uudistukset toteutuvat, asp-laina tulee entistä useamman ulottuville ja moni asunnonostaja voi saada sitä aiempaa enemmän.

Yle muistuttaa, että viime keväänä hallitus korotti asp-lainojen enimmäismääriä koko Suomessa. Nyt ehdotetut uudistukset ovat jatkoa järjestelmän kehittämiselle.

Yle nosti hallituksen esityksestä esille kolme tärkeää ehdotusta.

1. Tällä hetkellä asp-tilille säästämisen voi aloittaa 18–39-vuotiaana. Nyt enimmäisikärajaa ehdotetaan nostettavaksi 44 vuoteen. Näin aiempaa suuremmalla joukolla ihmisiä olisi mahdollisuus ryhtyä asp-säästäjiksi ja saada sitä kautta valtion takaamaa ja korkotuettua asuntolainaa. Asp-lainan saaminen edellyttää säästämistä asp-tilille.

2. Tällä hetkellä asp-lainan enimmäismäärä on sama riippumatta siitä, onko asunnonostajia yksi vai kaksi. Nyt enimmäismäärää ehdotetaan nostettavaksi silloin, kun ostajia on kaksi. Yhteinen asp-laina voisi olla 50 prosenttia suurempi kuin yksin asunnon ostavalla, mikä edistäisi mahdollisuutta hankki esimerkiksi kerralla isompi asunto.

3. Olennainen osa asp-järjestelmää on maksuton valtiontakaus, joka on tällä hetkellä korkeintaan 50 000 euroa. Sitä ehdotetaan nyt nostettavaksi korkeintaan 60 000 euroon. Valtiontakaus voisi kuitenkin edelleen olla enintään 25 prosenttia lainasta.

Asp-järjestelmä on luotu tukemaan nuorten mahdollisuuksia ensiasunnon ostoon. Yle kirjoittaa, että sitä halutaan uudistaa, koska se ei nykyisellään vastaa asuntomarkkinatilanteeseen eikä sen katsota ottavan riittävästi huomioon erilaisia elämäntilanteita.

Ongelmana on esimerkiksi se, että asuntojen hinnat karkaavat ostajien ulottumattomiin etenkin kasvukeskuksissa.