Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-ikäinen mies tuomittiin laajassa lapsiin kohdistuneessa seksuaalirikosjutussa 13 vuoden vankeuteen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona 48-vuotiaan miehen 13 vuoden vankeuteen lapsiin kohdistuneessa laajassa seksuaalirikosjutussa. Miehen syyksi luettiin 57 rikosta. Viisi syytettä hylättiin. Hänet myös määrättiin maksamaan uhreille korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yli 100 000 euron edestä.

Tuomo OIavi Välikangas tuomittiin muun muassa useista törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja seksuaalipalvelujen ostamisista nuorelta. Rikokset tapahtuivat vuosina 2017–2020.

Välikangas on aiemmin tuomittu kahdesti vankeuteen samankaltaisista rikoksista. Hän on ollut ehdonalaisen vapauden koeajalla, joka oli päättymässä tänä vuonna.

Oikeuden mukaan Välikangasta on pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle. Asiaa puolsi miehestä tehty vaarallisuusarvio.

Nyt määrätty rangaistus annettiin yhdistelmärangaistuksena eli hän ei pääse ehdonalaiseen vapauteen tai valvottuun koevapauteen.

Esiintyi eri henkilöinä

Aiemmin on kerrottu, että kokonaisuudessa joutui uhriksi 45 13–17-vuotiasta poikaa eri puolilta Suomea. Välikangas otti uhreihin yhteyttä sosiaalisessa mediassa ja esiintyi useina eri henkilöinä.

– Välikangas on viesteissään käyttänyt kuhunkin tapaukseen sopivaa valehenkilöllisyyttä ja useissa tapauksissa vaihtanut henkilöllisyyttä rikoksen kuluessa. Hän on usein pyrkinyt varsin manipulatiivisesti jatkamaan yhteydenpitoa asianomistajaan, tuomiossa sanotaan.

Oikeus katsoi, että kokonaisuuden vakavin rikos oli törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, jossa uhri oli 15-vuotias.

– Rikoksen tekoaika on ollut noin 10 kuukautta ja se on sisältänyt useita suojaamattomia sukupuoliyhteyksiä korvausta vastaan, seksuaalisten kuva- ja videotallenteiden lähettämistä asianomistajalta Välikankaalle sekä suuren määrän seksuaalissisältöisiä viestejä Välikankaalta asianomistajalle, tuomiossa sanotaan.

Seuraavaksi ankarin rangaistus tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, jossa Välikangas oli sukupuoliyhteydessä alle 16-vuotiaan kanssa. Teko sisälsi suojaamattoman sukupuoliyhteyden lisäksi seksuaalisia viestejä sekä korvausten lupaamista sukupuoliyhteydestä ja seksuaalisista teoista.