"Epidemian huippu saattaa olla Suomessa jollakin alueilla jo ohitettu" – rajoituksia on syytä purkaa alueellisesti, koronapotilaiden määrä tehohoidossa on vähentynyt

Suomessa todettiin viime viikon aikana arviolta 52 000 uutta koronavirustapausta, kun edellisen viikon aikana vastaava luku oli 57 000.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronapotilaiden määrä tehohoidossa on vähentynyt, mutta muussa erikoissairaanhoidossa pysynyt valtakunnallisesti ennallaan. Erikoissairaanhoidossa oli Suomessa eilen keskiviikkona yhteensä 350 potilasta, kun heitä oli viikkoa aiemmin 363.

– Koronaepidemian huippu saattaa olla Suomessa jollakin alueilla jo ohitettu, arvioi THL:n ylilääkäri Otto Helve torstaiaamun tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa maan sisällä on kuitenkin tässä suhteessa tuntuvia eroja.

– Kun koronan takia määrättyjä rajoituksia aletaan purkaa, se on syytä tehdä alueellisesti, Helve sanoi.

STM:n osastopäällikön Taneli Puumalaisen mukaan päätöksentekijöitä rajoitusten purkamisessa ovat kunnat ja aluehallintovirastot. Hallituksen roolina hän pitää suositusten antamista.

STM:n johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan on epärealistista olettaa, että koko koronapandemia olisi Suomessa ohi siinä vaiheessa kun omikronmuunnoksen epidemia laantuu.

Voipio-Pulkki kertoi, että koronan tartuntapaine jatkuu Suomessa edelleen suurena, mutta sairastumiset näyttävät olevan lievempiä kuin ne olivat aiemmin.

Teho-osastoilla oli keskiviikkona 48 potilasta, kun viikko sitten potilaita oli 64. Viime viikon aikana uusia potilaita teho-osastoille tuli 33, mikä oli selvästi vähemmän kuin kahden edeltävän viikon aikana, jolloin tehohoitoon tuli noin 60 uutta potilasta.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla potilasmäärä on pysynyt STM:n ja THL:n mukaan varsin korkealla tasolla. Keskiviikkona potilaita oli 302, kun viikkoa aiemmin määrä oli 299. Erikoissairaanhoidossa vuodeosastoilla olevista koronapotilaista arviolta 24 prosenttia oli sairaalassa ensisijaisesti muun syyn takia. Teho-osastojen koronapotilaista tämä osuus oli 17 prosenttia.

Tautiin liittyviä kuolemia oli eiliseen keskiviikkoon mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 894. Kahden viime viikon aikana ilmoitettiin yhteensä 206 menehtynyttä, joista 86 prosenttia oli yli 70-vuotiaita.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestävät torstaina kello 10 alkaen tilannekatsauksen, jossa käsitellään rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilannekatsauksessa ovat mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja johtaja Mika Salminen THL:stä.

Lisäksi kysymyksiin ovat vastaamassa osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja strategiajohtaja Pasi Pohjola STM:stä sekä johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Suoraa lähetystä voi seurata tässä jutussa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut