Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kauppakamarin kyselyn mukaan 75 prosenttia yrityksistä kannattaa rokotepassin käyttöönottoa

Yritykset kannattavat vahvasti laajennetun rokotepassin käyttöönottoa, selviää Kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä. Sen mukaan yrityksistä 75 prosenttia oli sitä mieltä, että rokotepassi on tarpeellinen keino normaaliin pääsemiseksi. Kymmenen prosenttia ei katsonut sitä tarpeelliseksi ja 14 prosentille asialla ei ole merkitystä. Tammikuun loppupuolella tehtyyn kyselyyn vastasi lähes 3 000 kauppakamarien jäsenyritystä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo, että tämä on yrityksiltä ja elinkeinoelämältä vahva viesti hallituksen suuntaan.

– Rokotepassia tarvitaan, jotta yhteiskuntaa voidaan avata ja palata lähemmäksi normaalia. Kolme rokotusta edellyttävä rokotepassi vauhdittaisi myös rokotusten ottamista, joka puolestaan edesauttaisi koronan selättämistä, Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Romakkaniemi arvostelee hallitusta, jonka ykköskeinoksi hän mainitsee rajoitukset ja sulut tartuntojen leviämisen estämiseksi.

– Muitakin keinoja olisi, jos ne vain haluttaisiin ottaa käyttöön.

Joka viides kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi konkurssin riski n kasvaneen

Omikron-variantin leviäminen on aiheuttanut yrityksissä jonkin verran ongelmia muun muassa työvoiman saatavuuden suhteen. Peräti 74 prosenttia yrityksistä kertoo, että omikronista johtuvat sairastumiset ja karanteenit ovat vaikeuttaneet yrityksen toimintaa. Kauppakamarin mukaan monissa yrityksissä koetaan katkeruutta siitä, että karanteenien kustannukset lankeavat yrityksille.

Sairastumiset ja karanteenit ovat Romakkanimen mukaan aiheuttaneet yrityksissä uudelleenjärjestelyjä ja merkittäviäkin kustannuksia.

– Omikron-variantti aiheuttaa huomattavasti lievempiä oireita ja on lyhytkestoisempi, joten karanteeneista luopuminen siinä mittakaavassa, mitä ne ovat olleet, on ollut erittäin hyvä päätös, Romakkaniemi sanoo.

Syyskuussa tehtyyn vastaavaan kyselyyn verrattuna yritykset näkevät, että sekä liikevaihdon että henkilöstömäärän kehitys hieman heikkenee seuraavien kahden kuukauden aikana. Hieman yli puolet yrityksistä uskoo, että liikevaihto kasvaa tai pysyy ennallaan tulevien kahden kuukauden aikana. Syyskuussa kasvuun uskoi 64 prosenttia yrityksistä.

Myös konkurssin riskin koetaan nyt nousseen hieman useammassa yrityksessä kuin vielä syksyllä. Noin 21 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi konkurssin riskin kasvaneen, kun syyskuussa näin arvioi 18,5 prosenttia yrityksistä.