Poliisi kertoo paljastaneensa historiallisen mittavan huumeiden maahantuonnin ja levittämisen.
Poliisi epäilee, että Virosta ja Espanjasta johdettu organisaatio toi Suomeen noin 1 700 kiloa huumeita kesän 2020 ja kesän 2021 välillä.
Huumeiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on poliisin mukaan noin 100 miljoonaa euroa. Huumeista saatiin takavarikkoon noin 500 kiloa.
Maahantuontiin liittyen epäiltyjä on otettu kiinni Hollannissa, Espanjassa, Virossa, Saksassa ja Italiassa. Poliisin mukaan heidän jäljilleen päästiin kansainvälisen Greenlight-operaation myötä. Siinä rikollisia eri maissa huijattiin käyttämään Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämää Anom-viestintäalustaa.
– Kokonaisuus on poikkeuksellinen monella tapaa. Selvitetyt huumemäärät ovat Suomen mittakaavassa historiallisen suuria, esitutkintaa on suunnattu teknologian avulla erittäin vahvasti ja tutkinta on pohjautunut tiiviiseen, kansainväliseen yhteistyöhön sekä Greenlightin että operatiivisen toiminnan osalta, sanoi tutkinnanjohtaja, sanoi rikosylikomisario Jari Räty keskusrikospoliisista (KRP) poliisin tiedotteessa.
Huumeita salakuljetettiin grillihiilikuormissa
Poliisin mukaan eniten Suomeen salakuljetettiin kannabista, 770 kiloa, ja amfetamiinia, 706 kiloa. Kannabis tuotiin Espanjasta ja amfetamiini Hollannista. Niiden lisäksi Hollannista tuotiin esimerkiksi kokaiinia ja ekstaasia.
Maahantuonneista epäiltynä on yhdentoista ihmisen ryhmä. Pääosa heistä on Viron kansalaisia. Viron lisäksi toimintaa on poliisin mukaan organisoitu Espanjasta käsin.
Huumeet salakuljetettiin Suomeen rahtiliikenteen mukana.
– Epäiltyjen viestittelyn ja muun esitutkinnan perusteella epäillyt ovat suunnitelleet ja järjestäneet huumausaineiden maahantuonnin erittäin ammattimaisesti. Huumeita salakuljetettiin esimerkiksi multa-, kuorikate- ja grillihiilikuormissa ja lämminvesivaraajien sisällä, Räty kertoi.
Poliisi: Lahden levitysorganisaatiolla yhteyksiä United Brotherhoodiin
Poliisin mukaan osa maahantuoduista huumeista päätyi maahantuojilta levitysorganisaatioille välikäden kautta. Espanjan Aurinkorannikolla asuvan suomalaismiehen epäillään myyneen virolaisten maahantuomia huumeita edelleen Suomessa toimineille levittäjille.
KRP:n tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Hans Fagerströmin mukaan epäillyllä on taustaa lakkautettavaksi määrätystä United Brotherhood (UB) -rikollisryhmästä, minkä lisäksi huumeiden ostajissa on ollut UB:n ja Cannonball-jengin nykyisiä tai entisiä jäseniä.
– Suomen mittakaavassa häntä voidaan pitää hyvin merkittävänä pelurina, joka on voinut ulkomailta käsin toimittaa suuria määriä huumeita. Kaikkiaan hänen epäillään saaneen rikollisesta toiminnasta rikoshyötynä noin 1,6 miljoonaa euroa, Fageström sanoi.
Poliisin mukaan yksi keskeisimmistä maahantuotujen huumausaineiden jakelupisteistä on ollut Lahti. Poliisi epäilee, että Lahden seudulla järjestäytynyt rikollisryhmä otti vastaan ja levitti huumeita lukuisille eri ostajille.
Epäiltyjä on kuusi. Poliisin mukaan suurimmalla osalla ryhmän jäsenistä on taustaa UB:ssa.
– He ovat tehneet rikokset muun elämän ohessa. Esimerkiksi lastenhoidon ohella tai ovat sohvalla katsoneet televisiota samalla kun ovat puhelimella järjestäneet huumeiden levittämistä, Fageström kertoi.
Kaakkois-Suomessa epäillyille maksettu kuukausipalkkaa
KRP:n lisäksi kokonaisuutta on tutkittu Helsingin ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksissa.
Kaakkois-Suomessa tutkinnassa keskeisen epäillyn epäillään syyllistyneen rikoksiin vankilasta käsin, missä hän istui aiempaa tuomiota törkeästä huumausainerikoksesta. Poliisin mukaan epäillyllä oli vankilaan salakuljetettu puhelin, jolla hän tilasi huumeita Suomeen ja antoi ohjeita niiden levittämisestä.
Kaakkois-Suomessa epäillyt eivät poliisin mukaan kuulu niin sanottuihin tunnuksellisiin rikollisryhmiin. Organisaatio on kuitenkin toiminut hyvin hierarkisesti, tutkinnanjohtaja rikoskomisario Lari Rönkä kertoi.
– Perinteisistä huume-eräkohtaisista palkkioista poiketen nyt esitutkinnassa olleella rikollisella organisaatiolla on ollut käytössä myös kuukausipalkka. Eri tehtävissä toimineille on sovitusti maksettu kuukausittain kiinteää palkkaa tehtävien hoitamisesta, poliisin tiedotteessa kerrottiin.
Esitutkinta kokonaisuudesta on valmistumassa ja asia siirtymässä syyteharkintaan. Epäiltyjä on yhteensä noin 40, joista 22 on edelleen vangittuina.