Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Irlannin kalastajat neuvottelivat sotaharjoituksista suoraan Venäjän suurlähetystön kanssa

Irlannin kalastusteollisuuden etujärjestö IFPEA kertoo sopineensa Venäjän suurlähetystön kanssa ensi viikon sotaharjoitusten ja kalastuksen ristiriidat. Järjestön edustajat tapasivat Venäjän suurlähettilään Juri Filatovin Dublinissa torstaina.

IFPEA:n johtajan Brendan Byrnen mukaan sotaharjoitusten ja kalastajien välillä pidetään puskurivyöhyke, mikä mahdollistaa sekä ammunnat että kalastuksen jatkumisen. Byrne valitti samalla, etteivät kalastajat olleet saaneet asiassa lainkaan tukea Irlannin hallitukselta.

Venäjän ilmoittama harjoitusalue on noin 200 kilometrin päässä Irlannin lounaisrannikolta. Se sijaitsee kansainvälisillä vesillä mutta Irlannin talousalueella.

Irlannin ulko- ja puolustusministerin Simon Coveneyn mukaan maalla ei ole mahdollisuutta estää Venäjän harjoituksia. Suurlähettiläs Filatoville on kuitenkin kerrottu, ettei sotaharjoittelu lähellä Irlantia ole Irlannin mielestä tervetullutta. Suurlähettiläs on myös kutsuttu parlamentin ulkoasianvaliokunnan kuultavaksi.

Venäjän merisotaharjoitus on määrä järjestää 1.–5. helmikuuta. Kalastajien etujärjestön mukaan se ei ole kiinnostunut harjoituksiin liittyvästä politiikasta vaan mahdollisuudesta kalastaa esteettä muun muassa katkaravuistaan tunnetuilla vesillä. Alueelle on suuntaamassa ensi viikolla jopa 60 kalastusalusta.

Lähteet: AFP, RTE