Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IL: Lasten laitospaikkojen hinta liikkuu sadoista euroista jopa yli tuhanteen euroon vuorokaudessa – lastensuojelulaitokset keskittyvät suurille hoivayhtiöille

Lastensuojelulaitokset keskittyvät Suomessa suurille hoivayhtiöille, kertoo Iltalehden selvitys.

Selvityksen mukaan jo lähes kolmasosa yksityisten lastensuojelulaitosten kaikista, noin 5 200 asiakaspaikasta, on kolmen suurimman ketjun hallussa. Kansainväliset yritykset Familar ja Humana sekä kotimainen Sospro ovat lähes tuplanneet laitospaikkojensa määrän alle neljässä vuodessa.

Iltalehden mukaan lastensuojelulaitoksilla on tehty jopa yli 30 prosentin liikevoittoja samaan aikaan, kun sijaishuollon kustannukset ovat nousseet jyrkästi.

Perhe- ja laitoshoidon keskimääräinen vuorokausikustannus veronmaksajille on kaksinkertaistunut 15 vuodessa. Iltalehden mukaan hinnat liikkuvat sadoissa euroissa, yksittäistapauksissa jopa yli tuhannessa eurossa, vuorokaudessa lasta kohden.

Kustannusnousun taustalla on laitossijoitusten osuuden huomattava kasvu. Laitospaikoista on pulaa, eikä useimmilla kunnilla ole juurikaan omia laitoksia.

THL:n tutkimuksen mukaan hoidosta 300–400 euroa vuorokaudelta, mutta myös yli 500 euron vuorokausihintoja esiintyi. Sijaisperheessä vuorokausikustannukset ovat sadan euron luokkaa.

– Suomessa on päädytty lastensuojelussa huutolaisjärjestelmään, jossa vaikeasti oireilevia lapsia yritetään kaupata ympäri Suomen laitoksiin. Siinä lapsen edulla ei ole enää mitään virkaa, vaan on löydettävä joku paikka, joka lapsen suostuu ottamaan hinnalla millä hyvänsä, Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen kertoo Iltalehden haastattelussa.

Puustinen-Korhonen tietää tuoreen tapauksen, jossa lapsen sijaishuollon vuorokausihinnaksi asetettiin jopa 1 200 euroa.