Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Spotify ilmoittaa lisäävänsä sisältövaroituksen kaikkiin korona-aiheisiin podcasteihin – taustalla muusikoiden kritiikki

Verkossa toimiva musiikkipalvelu Spotify ottaa käyttöön sisältövaroituksen kaikkiin koronavirusta käsitteleviin podcasteihin. Muutos tulee voimaan muutaman päivän sisällä, Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek kertoi sunnuntaina.

Säännöt löytyivät julkaistuina yhtiön nettisivuilta jo maanantaina. Toimitusjohtaja Ekin mukaan ne sisältävät tekijöille ohjeet siitä, mitä Spotify luokittelee "vaaralliseksi" ja "harhaanjohtavaksi" sisällöksi.

Spotify joutui myrskynsilmään, kun muun muassa muusikko Neil Young vaati joko musiikkinsa tai yhdysvaltalaisen juontaja Joe Roganin podcast-ohjelman poistamista yhtiön palvelusta.

Rogan on ohjelmassaan levittänyt koronarokotevastaisia puheita. Hän on esimerkiksi kehottanut nuoria välttämään koronarokotusta ja suositellut loislääke ivermektiinin käyttämistä koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitamisessa.

Spotify päätti jatkaa yhteistyötä Roganin kanssa ja alkoi poistaa Youngin musiikkia palvelusta.

Uutistoimisto TT:n mukaan Rogan kertoi pitävänsä tervetulleena ajatusta lisätä koronaan liittyviä neuvoja podcastin alkuun.

Spotifyn tilannetta kuvaa se, että pörssiarvo romahti noin 2,1 miljardilla dollarilla vain kolmessa päivässä kärhämän alettua. Ruotsalaisyhtiön pörssiarvon sulamisesta kertoivat Variety ja usea muu media viikonloppuna.

Pois väitteet, että korona on huijausta

Kiistan ytimessä olevia koronaväittämiä Spotify on rajoittamassa vaarallista sisältöä koskevilla säännöillä. Niillä on määrä estää sellaisten väärien tai petollisten lääketieteellisten tietojen jakamista, jotka voivat muodostaa suoran uhan kansanterveydelle.

Vastedes on tarkoitus estää Spotifysta väitteet, joiden mukaan aids, covid-19, syöpä tai muut vakavat henkeä uhkaavat sairaudet olisivat huijausta. Samoin on määrä torjua valkaisuaineiden käytön edistäminen erilaisten sairauksien parantamiseksi sekä väitteet, että terveysviranomaisten hyväksymät rokotteet on suunniteltu aiheuttamaan kuolemaa.

Koronaan liittyen pyritään estämään niin ikään ihmisten rohkaiseminen tarkoituksella saamaan koronatartunnan immuniteetin kehittämiseksi.

Tutkijoilta ensin avoin kirje Spotifylle

Ennen Neil Youngin esittämää uhkavaatimusta sadat tutkijat vetosivat New York Timesin mukaan avoimella kirjeellä Spotifyhin, jotta se poistaisi tarjonnastaan Roganin podcastin vuoden 2021 viimeiseltä päivältä. Vetoomuksen mukaan lääkäri Robert Malone toi tuossa podcastissa esiin "useita perättömiä väitteitä koronarokotteista".

54-vuotiaalla Roganilla on Spotifyn kanssa monivuotinen 90 miljoonan euron arvoinen sopimus. Yhtiö sanoi olevansa pahoillaan Youngin vaatimuksesta mutta kertoi tasapainottelevansa "kuuntelijoiden turvallisuuden ja sisällöntuottajien vapauden välillä".

Spotifyn ratkaisu on saanut myös kiitosta esimerkiksi videostriimausalusta Rumblelta , joka kehui Spotifyn "puolustavan sisällöntuottajia ja sananvapautta". Sen sijaan Maailman terveysjärjestö WHO kiitti Youngia tämän vaatimuksesta.

Young yllyttää myös kollegoitaan boikottiin

Neil Young, 76, on kehottanut myös kollegoitaan vaatimaan musiikkinsa poistamista Spotifysta. Sosiaalisessa mediassa on kerrottu lisäksi kuulijoiden Spotifyn boikotoinnista ja tilausten lopettamisista.

Young on jo aiemmin poistanut musiikkinsa useista suoratoistopalveluista vuonna 2015. Tuolloin hän valitti erityisesti Spotifyn kehnosta äänenlaadusta. Young kuitenkin palautti tuolloin musiikkinsa takaisin suoratoistoon melko pian.

Neil Young on kertonut, että Spotifyn osuus hänen musiikkinsa globaalista suoratoistokäytöstä on ollut 60 prosenttia.

Youngin lisäksi isoista tähdistä ainakin Joni Mitchell on nyt vaatinut musiikkinsa poistamista Spotifysta.

Youngin läpimurtoalbumilla After The Gold Rush soittanut Nils Lofgren ilmoitti hänkin vetävänsä soolouransa tuotannon pois Spotifysta, kertoi New York Post . Lofgren on ollut jo pitkään Bruce Springsteenin yhtyeen kitaristi, mutta Springsteen ei tiettävästi ole ottanut kantaa boikottivaateisiin.

Prinssi Harry ja Meghan jatkavat yhteistyötä

Britannian prinssi Harry ja hänen vaimonsa herttuatar Meghan ovat hekin kertoneet Spotifylle huolensa koronaviruksesta levitettävästä disinformaatiosta. He aikovat kuitenkin jatkaa yhteistyötä yhtiön kanssa.

Pariskunnalla on yhtiön kanssa sopimus, jonka on arvioitu olevan BBC:n mukaan 25 miljoonan dollarin eli reilun 22 miljoonan euron arvoinen.

Pariskunnan perustaman Archewell-säätiön tiedotteen mukaan Harry ja Meghan odottavat Spotifyn tekevän muutoksia palveluunsa terveyskriisin ratkaisemiseksi.