Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katsotko tuntikausia televisiota päivässä? Tavassa piilee terveysriski, jota "ei voi täysin kompensoida"

Runsas television katselu voi merkittävästi lisätä laskimotukosten riskiä.

Asia selviää tuoreesta meta-analyysista, jonka tulokset julkaistiin tuoreessa European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä. Myös Euroopan kardiologiyhdistys julkaisi niistä tiedotteen.

Television ääressä päivittäin neljä tuntia tai enemmän viettävillä oli 35 prosenttia suurempi riski saada laskimotukos kuin niillä, jotka katsoivat televisiota alle 2,5 tuntia päivässä.

Tutkijat muistuttavat, että tuntikausien yhtäjaksoista paikallaanoloa tulisi välttää ja ruudun äärestä kannattaisi nousta usein jaloittelemaan.

Analyysi käsitti kolme väestöpohjaista seurantatutkimusta, joissa oli yli 130 000 osallistujaa USA:sta ja Japanista. Suurin osa osallistujista oli keski-ikäisiä.

Televisionkatselutottumuksia selvitettiin kyselyillä, ja 5–20 vuoden seurannassa kartoitettiin todetut laskimotukokset.

Runsaan television katselun yhteys tukosriskiin oli riippumaton muista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta, painoindeksistä tai liikunnan määrästä.

Muissa seurantatutkimuksissa säännöllisellä liikunnalla on havaittu yhteys pienempään laskimotukosten riskiin.

– Näiden tulosten perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, ettei liian runsaaseen ruutuaikaan liittyvää tukosriskiä voi täysin kompensoida harrastamalla liikuntaa muuna aikana, toteaa Itä-Suomen yliopiston sisätautien professori Jari Laukkanen.

Laukkanen oli mukana toteuttamassa meta-analyysia kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa.

Laskimotukoksia eli laskimoveritulppia syntyy tyypillisesti alaraajojen syviin laskimoihin. Laskimotukoksen vaarallisin seuraus voi olla keuhkoveritulppa, joka syntyy, jos verihyytymä kulkeutuu verenkierron mukana keuhkoihin.