Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riemukas luontouutinen: Suomesta löydettiin kaksi uutta hyönteislajia – "Tulokset ylittivät lähes kaikki odotukset"

Lapista on löydetty kaksi Suomelle uutta hyönteislajia, kertoo Metsähallitus tiedotteessaan.

Löydökset tehtiin viime kesän hyönteiskartoituksissa, joissa Metsähallitus selvitti hyönteisten, kuten perhosten ja kovakuoriaisten, sekä hämähäkkien esiintymistä Lapissa. Pääpaino oli harvinaisten ja uhanalaisiksi taantuneiden lajien kartoittamisessa, mutta samalla monen huonosti tunnetun lajin levinneisyystiedot tarkentuivat.

– Kartoituksen tulokset ylittivät lähes kaikki odotukset. Lapista tunnetaan nyt kaksi maalle uutta lajia sekä yli 150 muuta hyönteistä ja hämähäkkiä, joita ei ole aiemmin tavattu Sompion Lapin ja Kuusamon eliömaakunnissa, tiedotteessa riemuitaan.

Suomelle uusia lajeja olivat kaksi kärpäslajia, jotka ovat vielä vailla suomenkielisiä nimiä. Macquartia pubiceps on tähän asti tunnettu useassa maassa läntisessä Euroopassa, kun taas Rhamphomyia albonigra ainoastaan Venäjällä. Molemmat kärpäset löytyivät samalta joenrantaniityltä Pelkosenniemellä.

Lajistoltaan aivan erityisen arvokkaiksi kohteiksi osoittautuivat Kemijoen rannalla sijaitseva tulvaniitty Pelkosenniemellä sekä Urho Kekkosen kansallispuiston ennallistamispolttokohde Sodankylässä. Molemmista löytyi iso joukko harvinaisia, mutta myös lukuisia uhanalaisiksi ja silmälläpidettäviksi arvioituja lajeja.

– Edellisen kerran palolatikka ja mäntyhuppukuoriainen on havaittu UKK-puistossa vuonna 2014 Jaurun varrella luontaisesti syttyneeltä paloalueelta. Iloinen yllätys oli myös maamme lajistosta hävinneeksi luullun Neoxorides varipes -nimisen loispistiäisen löytyminen, tiedotteessa kerrotaan.