Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Danske Bank: Suuri osa suomalaisista huolissaan korkojen mahdollisesta noususta

Suomalaiset ovat aiempaa enemmän huolissaan, että korot lähtevät nousuun, ilmenee Danske Bankin katsauksesta. Asuntovelallisista yli 40 prosenttia pelkää nyt korkojen nousua, kun kolme vuotta sitten vastaava osuus oli noin kolmannes.

Nyt julkistetussa tutkimuksessa ja kolmen vuoden takaisessa vajaa kolmannes kertoi, että ei ole lainkaan huolissaan korkojen noususta.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että pitkästä aikaa voimakkaaseen nousuun kääntynyt inflaatio herättää monissa pelkoja korkojen noususta.

– Tällä hetkellä näyttää, että Euroopan keskuspankki on varovainen korkojen nostamisen suhteen tänä vuonna. Inflaation pitkittyminen voi kuitenkin nopeuttaa ohjauskorkojen nostamisen tarvetta, hän sanoo tiedotteessa.

Pankin mukaan kasvava huoli korkojen noususta näkyy myös asiakkaiden ottamissa korkosuojauksissa. Nyt korkosuojan ottaa noin 40 prosenttia, kun vuonna 2020 osuus oli noin 20 prosenttia.

Ansiot nousevat inflaatiota enemmän

Danske Bank odottaa, että suomalaisten ansiot nousevat tänä vuonna keskimäärin inflaatiota nopeammin. Pankki arvioi, että ansiot nousevat keskimäärin 2,8 prosenttiin. Inflaatio yltää 2,6 prosenttiin.

Palkansaajien ostovoiman nousuun vaikuttaa myös verotus, joka kevenee hieman.

YouGovin toteuttamaan kyselyyn vastasi 3 022 suomalaista.

---

Korjattu aiempaa uutista: Korkojen nousua pelkäsi kolmannes asuntovelallisista kolme vuotta sitten, ei kaksi vuotta sitten.