Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoituksia aletaan purkaa kuun puolivälissä – Marin: Kaikki ravintolat saavat olla auki puoleenyöhön

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että koronarajoituksia voidaan alkaa purkaa 14. helmikuuta alkaen. Esimerkiksi kaikki ravintolat saisivat siitä alkaen olla auki puoleenyöhön, anniskelu päättyisi kello 23. Hän puhui toimittajille hallituksen neuvottelujen päätteeksi Säätytalolla.

Marinin mukaan ravintoloiden osalta luovuttaisiin jaottelusta ruokaravintoloihin ja anniskeluravintoloihin, ja nämä muutokset koskisivat kaikkia ravintoloita. Kaikista ravintolarajoituksista luovuttaisiin kuun lopussa.

Lisäksi hallitus suosittaa alueita luopumaan kokoontumisrajoituksista 14. helmikuuta alkaen niin, että tapahtuma-, kulttuuri- ja urheilutoiminta olisi kaikessa laajuudessaan mahdollista.

Koronapassia ei takaisin käyttöön

Koronapassia ei oteta uudelleen käyttöön.

– Tällä hetkellä meillä ei ole oikeudellisia edellytyksiä ottaa passia uudelleen käyttöön. Se on yksittäisen kansalaisen perusoikeuksien rajoittamista. Jos se ei ole välttämätöntä, sitä ei voida tehdä, Marin sanoi.

Marinin mukaan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) että oikeusministeriö ovat arvioineet, että passin käyttöönotto ei olisi perusoikeuksien näkökulmasta välttämätöntä eikä epidemiologisesti perusteltua.

Vielä neuvottelujen alla hän sanoi, että tarkoituksena on ollut, että helmikuun puolivälistä lähtien rajoituksia voisi jälleen kiertää passia käyttämällä.

Koronapassin käyttö alkoi syksyllä koronarajoituksista vapautumisen välineenä. Sen käyttö on ollut jäädytettynä joulukuun lopusta.

Passi on säädetty silloin, kun deltamuunnos oli vallitseva ja rokotukset antoivat suojan varsin hyvin myös tartuntaa vastaan. Samaa suojaa ei ole vallalla olevalle omikronmuunnokselle.

Passin kehittelyä jatketaan

Hallitus jatkaa koronapassin laajennukseen ja omaehtoiseen käyttöön liittyvän lainsäädännön valmistelua. Passi olisi siten valmiina, jos epidemiatilanne pahenee esimerkiksi uuden virusmuunnoksen takia.

Valtiosääntöoikeuden dosentti Pauli Rautiainen katsoo, että myös koronapassin laajempaan käyttöön pitää löytyä hyväksyttävät perusteet.

– Hyväksyttävän perusteen pitäisi liittyä jälleen siihen, että ihmisten eri asemaan asettaminen on taudin torjunnan kannalta välttämätöntä, hän toteaa STT:lle.

Hän totesi myös neuvottelujen alla, että hyväksyttävyys nykyisenlaiselle koronapassille tuntuu murentuneen.

Rautiaisen mukaan ylipäätään vain koronaa varten säädetyt työkalut ovat menettämässä oikeudellista hyväksyttävyyttään.

Rajoituksia alettu jo purkaa

Joulukuun lopulla otettiin käyttöön merkittäviä koronarajoituksia, sillä omikronmuunnos alkoi levitä hälyttävällä vauhdilla. Samalla koronapassin käyttö jäädytettiin.

Näitä rajoituksia on alettu purkaa vähitellen. Esimerkiksi ruokaravintoloiden aukiolo- ja anniskelurajoitusta helpotettiin kolmella tunnilla. Ruokaravintolat ovat voineet olla eilisestä asti auki iltayhdeksään. Baareilla on yhä voimassa tiukat rajoitukset.

Lisäksi hallitus ohjeisti viime viikon lopulla alueita rajoitusten keventämiseen muissa matalan riskin tilaisuuksissa ja tiloissa. Linjaus tarkoitti käytännössä esimerkiksi monien liikunta- ja kulttuuripalvelujen jatkumista täystauon jälkeen.

Omikronmuunnos on lisännyt koronatartuntoja runsaasti, mutta sairaalakuormitus on jäänyt suhteellisesti aiempia aaltoja alhaisemmiksi. Syynä ovat arvioiden mukaan rokotusten vaikutus taudinkuvaan sekä omikronin suhteellinen lievyys.

Matkailu- ja ravintola-ala moittii purkutahtia liian hitaaksi

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kritisoi hallituksen suunnitelmaa koronarajoitusten pitämistä nykyisellään vielä kuun puoliväliin asti.

Mara katsoo, että rajoitukset eivät ole tartuntatautilain kannalta välttämättömiä tai oikeasuhtaisia.

Maran mukaan hallituksen tuoreet päätökset ovat suuri pettymys alan yrittäjille ja jokainen päivä nykyisiä ankaria rajoituksia on liikaa alan yrittäjille ja työntekijöille.

Hallituksen mukaan kaikista ravintolarajoituksista luovuttaisiin kuun lopussa.

– Päätös osoittaa, että valtioneuvosto ei välitä toimialamme yrittäjien ja työntekijöiden erittäin tukalasta asemasta. Tämä päätös turhauttaa yrittäjiä ja vähentää heidän uskoaan päätöksenteon legitimiteettiin, toteaa Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Ennen helmikuun 14. päivän muutoksia ruokaravintolat saavat anniskella kello 20:een asti ja olla auki kello 21:een. Anniskelupainotteiset ravintolat voivat anniskella kello 17:ään asti ja niiden tulee sulkea ovensa kello 18.