Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsi purkaa koronarajoitukset ensi viikolla

Ruotsin hallitus ilmoitti torstaina purkavansa kaikki koronarajoitukset korkeista tartuntaluvuista huolimatta. Pääministeri Magdalena Andersson kertoi tiedotustilaisuudessa, että rajoituksista luovutaan ensi viikon keskiviikosta alkaen. Silloin joukkokokoontumiset, kulttuuritapahtumat, urheilutapahtumat ja suuret tilaisuudet ovat taas sallittuja.

Hallituksen mukaan rajoituksista voidaan luopua hyvän rokotuskattavuuden ansiosta. Ruotsissa on nyt rokotettu melkein 84 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä kahdella rokoteannoksella. Täysi-ikäisestä väestöstä puolet on saanut kolmannen rokotteen.

Ruotsin kansanterveysvirasto on myös sen kannalla, että covid-19 poistetaan yleisvaarallisten tartuntatautien listalta, sanoi pääjohtaja Karin Tegmark Wisell tiedotustilaisuudessa.

Sairaalahoidon tarve vähentynyt

Koronan tartuntalukemat ovat yhä korkealla myös Ruotsissa. Sairaala- ja tehohoidon tarve on kuitenkin vähentynyt omikronmuunnoksen myötä.

Voimaan jätettiin joitakin suosituksia sairastuneille sekä rokottamattomille. Kaikkia kehotettiin ottamaan rokotukset.

– Rokotteet vähentävät tutkitusti vakavan taudin riskiä. Silti on yhä ihmisiä, jotka eivät ole ottaneet rokotetta. Jatkamme työskentelyä rokotuskattavuuden nostamiseksi, Wisell sanoi.

Pääministeri Andersson muistutti, että pandemia ei kuitenkaan ole ohi ja uusia virusmuunnoksia voi vielä ilmaantua.

Kehotus koronatesteihin hakeutumisesta loppuu muilta paitsi hoitohenkilökunnalta. Alueet tulevat keskittymään sairaala- ja hoitohenkilöstön suojaamiseen tartunnoilta.

Ruotsissa yli 16 000 koronaan liitettyä kuolemaa

Koronaan sairastuneita on Ruotsissa pandemian alusta lähtien yli kaksi miljoonaa. Maassa on kuollut yli 16 000 ihmistä, joilla oli koronatartunta.

Ruotsin koronastrategia nojasi pandemian alussa vahvasti tavoitteeseen saada laumasuoja sairastamalla korona, mutta myöhemmin Ruotsikin otti käyttöön rajoituksia.

Viime viikolla asiantuntijat Ruotsissa arvioivat, että koronaviruksen omikronmuunnos on nyt levinnyt niin laajalle, että maa voi saavuttaa niin kutsutun laumasuojan lähiviikkoina. Käytännössä laumasuoja tarkoittaa, että riittävän suuri osuus väestöstä on kehittänyt immuniteetin taudille eikä virukselle ole enää jäljellä tartutettavia.

Rajoituksia kiristettiin tammikuussa

Ruotsi kiristi koronarajoituksia tammikuussa. Ensi keskiviikkoon asti voimassa olevien rajoitusten mukaan muun muassa ravintolat sulkeutuvat kello 23 ja anniskelu päättyy puoli tuntia aiemmin. Ravintolaseurueessa saa olla enintään kahdeksan henkilöä, ja heidän välillään etäisyyden tulee olla vähintään yksi metri.

Yli 50 hengen tilaisuuksissa osallistujilta vaaditaan rokotustodistuksen esittämistä. Yleisötilaisuuksissa ja messuilla saa olla enintään 500 osallistujaa. Hautajaisissa enimmäismäärä on 50 henkilöä.