Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmavoimien Hornet pyyhkäisi Kouvolan yli valvomaan Suomenlahdelle – Äänivallin rikkoutumista seurannut pamahdus helisytti ikkunoita ja vapisutti kerrostaloja eri puolilla Kouvolaa

"Epäillyistä alueloukkauksista tiedottaa puolustusministeriö. Kyseessä oli ilmavoimien alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvä lentotehtävä Suomenlahdella", ilmavoimien tiedottaja kertoo.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjän aiheuttama äänivallin rikkoutuminen aiheutti taloja ja ikkunoita heilauttaneen pamahduksen torstaina aamulla noin kello 9.50. Jättimäinen pamahdus kuului ja tuntui eniten Kouvolassa, mutta sen vaikutukset tuntuivat myös muun muassa Loviisassa ja Mäntyharjulla.

Ilmavoimat toteutti alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvää lentotehtävää Suomelahdella, ilmavoimien tiedottaja Tuomas Saavalainen kertoo. Ilmavoimat julkaisi saman tiedon myös Twitter-tilillään. Enempää ilmavoimat ei lentotoiminnastaan torstaiaamun aikana kerro.

Oliko kyseessä ilmatilan loukkaus?

– Epäillyistä alueloukkauksista tiedottaa puolustusministeriö, Saavalainen sanoo.

Alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen liittyviä lentotehtäviä koskevat tilastotiedot eivät ole julkisia. Ilmavoimat ei myöskään kommentoi yksittäisten operatiivisten lentotehtävien yksityiskohtia tarkemmin.

F/A-18 Hornet käytti aamupäivän lentotehtävässä yliääninopeutta. Voimakasta lentomelua siitä aiheutui erityisesti Kouvolan seudulla. Ilmavoimat ei kommentoi yksittäisten lentotehtävien yksityiskohtia kuten nopeutta, ilmassa olleiden hävittäjien määrää tai niiden lähtöpaikkaa tarkemmin.

Alueellisen koskemattomuuden valvontaan ja turvaamiseen liittyvissä lentotehtävissä yliääninopeutta käytetään Saavalaisen mukaan tarvittaessa.

Ilta-Sanomat uutisoi vuonna 2014, että Rissalasta lähtevät Hornetit ovat rannikolla noin 24 minuutissa. Ajassa oli huomioitu lentoajan lisäksi laskennallinen kahden minuutin reagointiaika. Lentoaikojen arvioinnissa käytettiin Hornetien vakiolentonopeutta eli 1 000:ta kilometria tunnissa.

Yliääninopeudella matka kestää lyhemmän ajan. Torstaina Kouvolan yli lentänyt kone ehti olla kunnan rajojen sisällä karkeasti arvioiden hieman yli kolme minuuttia.

Kouvolan Sanomien lukijat kertoivat torstaiaamuna tuoreeltaan havaintojaan pamahduksesta. Kuusankoskella asuvan lukijan mukaan heidän talonsa tärähti kuin järistyksen aiheuttamana.

– Mentyäni ulos kuulin jonkin hävittäjän loittonevan äänen, lukija kertoo .

Lehtomäessä ja keskustassa pamahdus sai kerrostalon tärisemään, eräs lukijoista kertoo.

Äänivallin rikkoutuminen näkyi myös Helsingin yliopiston seismologian instituutin kartalla. Seismologit analysoivat pamahduksen aiheuttajan tuoreeltaan.

– Se ei ollut maanjäristys eikä louhosräjäytys. Laitoksen antureissa näkyi ääniaalto. Sen voimme sanoa varmasti, seismologi Tuija Luhta sanoo.

Myös seismologian laitokselle tuli heti tuoreeltaan paljon havaintoja Kouvolassa kuuluneesta pamahduksesta.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan pamahduksen aiheuttajan selvittyä kello 11.49. Lisätty faktaa äänivallista kello 13.32. Epäiltyyn alueloukkaamiseen ja hävittäjän nopeuteen liittyvät kommentit lisätty kello 14.14. Lisätty tietoa Hornetin lentoajoista kello 16.56.