Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finlandia-talon perusparannus on alkamassa, vanhat marmorit puretaan tänä keväänä

Finlandia-talon perusparannus alkaa helmikuussa, tiedottaa Helsingin kaupunki. Vastikään 50 vuoden iän saavuttanut Alvar Aallon suunnittelema päärakennus korjataan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Talon julkisivu ja sisäosat uusitaan täysin, ja energiatehokkuutta parannetaan muun muassa uudella ilmanvaihdolla. Työmaa etenee vaiheittain siten, että koko urakan on määrä valmistua syksyllä 2024.

Talo pysyy avoinna asiakkaille koko perusparannuksen ajan Pikku-Finlandiaksi nimetyn väistötilan ansiosta.

Marmorit pyritään kierrättämään

Finlandia-talon vanhat marmorit puretaan tänä keväänä. Tavoitteena on kierrättää marmorit parhaalla soveltuvalla tavalla. Helsingin kaupungin mukan noin 10 prosenttia marmoreista pystytään purkamaan ehjinä laattoina.

Uudeksi julkisivuverhoiluksi on valittu italialaisen Etelä-Tirolin alueen marmori. Sen todettiin täyttävän parhaiten esteettisiltä ja teknisiltä ominaisuuksiltaan julkisivulle asetetut vaatimukset.

Finlandia-talon ulkoseinän marmorilaatat herättivät kiivasta keskustelua jo 1990-luvulla, kun ne käpristyivät ja alkoivat putoilla seiniltä. Laatat uusittiin 90-luvun lopussa, mutta uudetkin laatat tehtiin aiemmin huonosti kestäneestä Carraran marmorista.

Kallion irrotus ja purkutyöt aiheuttavat meluhaittaa

Työmaajärjestelyt pyritään hoitamaan mahdollisimman vähin häiriöin, mutta etenkin ensimmäisessä työvaiheessa tehtävästä kallion mekaanisesta irrotuksesta ja purkamisesta aiheutuu meluhaittaa, Helsingin kaupunki kertoo.

Kaupungin tiedotteessa todetaan, että kiven irrotusta tehdään poraamalla ja kiilaamista hyödyntämällä yhtäjaksoisesti helmi–toukokuussa ja purkutöitä helmi–syyskuussa 2022. Myös julkisivukiinnikkeiden porauksista aiheutuu melua. Melua aiheuttavia töitä tehdään arkisin kello 7–19 välisenä aikana.

Perusparannuksen urakoitsijana toimii Skanskan talonrakennus Oy .