Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan keskuspankki piti ohjauskorkonsa ennallaan – EKP:n pääjohtaja ei sulkenut pois mahdollisia koronnostoja tänä vuonna

Euroopan keskuspankki EKP piti torstaina ohjauskorkonsa edelleen muuttumattomina historiallisen alhaisella tasolla.

EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 prosenttia, maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosenttia ja talletuskorko –0,50 prosenttia.

EKP piti kiinni löyhästä rahapolitiikastaan huolimatta euroalueen korkeista inflaatioluvuista. EU:n tilastovirasto Eurostat kertoi keskiviikkona, että euroalueen inflaatio kiihtyi tammikuussa ennätykselliseen 5,1 prosenttiin. Lukema ylittää selvästi EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoitteen.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde ei sulkenut tiedotustilaisuudessa pois mahdollisia koronnostoja tänä vuonna. Vielä joulukuussa Lagarde piti erittäin epätodennäköisenä, että EKP nostaisi ohjauskorkojaan tänä vuonna. Torstaina Lagarde ei enää ollut samalla linjalla, vaan sanoi, että EKP:n seuraavat ratkaisut riippuvat tulevasta talousdatasta.

Lagarden mukaan tilanne inflaation suhteen on muuttunut.

– Inflaatio on todennäköisesti pysymässä korkealla pitempään kuin aiemmin odotettiin, Lagarde sanoi.

Hän arvioi kuitenkin, että inflaatiota kiihdyttäneet energian kallistuminen ja toimitusongelmat ovat laantumassa tänä vuonna.

– Meidän täytyy jatkaa tilanteen seuraamista erittäin tarkasti, Lagarde sanoi.

Britannian keskuspankki nosti jo

Britannian keskuspankki nosti torstaina keskeistä ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiin. Nosto oli jo toinen lyhyen ajan sisällä, sillä joulukuussa keskuspankki nosti korkoa 0,25 prosenttiin.

Myös Britanniaa vaivaa korkea inflaatio, mitä selittää ennen muuta korkeat energian hinnat. Joulukuussa inflaatio kiihtyi jo 5,4 prosenttiin, ja keskuspankki arvioi, että huhtikuussa se saattaa kivuta peräti 7,25 prosenttiin.

Myös Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoaan lähiaikoina. Keskuspankki ennakoi joulukuussa, että nostaa ohjauskorkoaan kolmesti tänä vuonna inflaation hillitsemiseksi. Yhdysvaltain inflaatio nousi joulukuussa peräti seitsemään prosenttiin.

Fedin on arvioitu nostavan korkojaan maaliskuussa sen jälkeen, kun keskuspankin velkakirjojen osto-ohjelma päättyy.