Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Facebookin emoyhtiö Metan osake romahti – arvosta suli 230 miljardia dollaria

Facebookin emoyhtiön Metan osake romahti tulosjulkistuksensa jälkeen noin 25 prosenttia New Yorkin Nasdaq-pörssissä. Yhtiön arvosta pyyhkiytyi pois 230 miljardia dollaria eli 200 miljardia euroa.

Rytinä näytti jatkuvan myös perjantaina ja pian pörssin avautumisen jälkeen Meta oli reilun kahden prosentin laskussa. Markkinoita heiluttelivat myös ennakoitua selvästi vahvemmat työllisyysluvut Yhdysvalloissa, jotka antoivat lisäpontta odotuksille useista ohjauskorkojen nostoista tämän vuoden aikana. Keskuspankki Fedin odotetaan nostavan ohjauskorkoja ensimmäisen kerran jo ensi kuussa hillitäkseen inflaatiota ja talouden ylikuumentumista.

Metan osake lähti torstaina syöksyyn sen jälkeen, kun yhtiö raportoi tuloksensa pudonneen loka-joulukuussa 10,3 miljardiin dollariin vuoden takaisesta 11,2 miljardista dollarista.

Yhtiön liikevaihto nousi viime vuosineljänneksellä 33,7 miljardiin dollariin, kun vuotta aiemmin se oli noin 28 miljardia dollaria.

Metan sosiaalisen median alustojen ja viestintäpalveluiden käyttäjämäärä on jatkanut kasvuaan maltillisesti. Vuoden loppuun mennessä 2,8 miljardia ihmistä käytti jotain yhtiön alustoista vähintään kerran päivässä ja 3,6 miljardia ihmistä vähintään kerran kuukaudessa.

Yhtiön markkinointivoima kärsi kolauksen, kun teknologiajätti Apple antoi puhelintensa käyttäjille mahdollisuuden estää Facebookia seuraamasta itseään sovellusten välillä. Se tekee mainosten kohdentamisen selvästi vaikeammaksi, sillä useimmat iPhone-käyttäjät ovat kieltäneet jäljittämisen.

Yhtiön pörssiarvo on torstain romahduksesta huolimatta edelleen huimat 671 miljardia dollaria. Meta omistaa Facebookin lisäksi Instagramin, Whatsappin ja Messengerin.

Meta toimi aiemmin Facebookin nimellä. Yhtiö otti käyttöön Meta-nimen lokakuussa, kun yhtiö kertoi aikomuksestaan keskittyä jatkossa virtuaaliseen ja lisättyyn todellisuuteen, jota kutsutaan metaversumiksi.

Loppuvuodesta somejätti oli myös kriisin keskellä, kun yhtiön entinen työntekijä Frances Haugen vuoti julkisuuteen tietoja ja asiakirjoja yhtiön sisäisistä käytännöistä. Haugenin tietojen mukaan yritys laittaa tuotot käyttäjiensä turvallisuuden edelle.

Amazonin tulos miellytti sijoittajia

Meta ei ole ainoa teknoajan lemmikkiyhtiö, jonka osake on saanut tuntuvan tärskyn tuoreimman tulosjulkistuksensa yhteydessä. Näin kävi muun muassa suoratoistoyhtiö Netflixille .

Sen sijaan verkkokauppa Amazonin osake lähti 15 prosentin nousuun jälkipörssissä, kun yhtiö kertoi viime yönä osavuosituloksestaan. Yhtiön tulos kaksinkertaistui 14,3 miljardiin dollariin ja liikevaihto nousi 137 miljardiin dollariin vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Pienemmistä teknoyhtiöistä musiikkipalvelu Spotifyn osake sukelsi, kun yhtiö kertoi tehneensä päättyneen neljänneksen aikana 39 miljoonaa euroa tappiota. Liikevaihto kasvoi kuitenkin 24 prosenttia 2,7 miljardiin euroon.

Helsinki hohti punaisena

Hermoilu ja kurssilasku tarttui myös Euroopan pörsseihin. Helsingissä yleisindeksi oli iltapäivällä noin 1,3 prosentin laskussa ja lähes koko vaihtokärki miinuksella. Fuusiohankkeensa kangertelusta kertoneet Konecranes ja Cargotec rymistelivät voimakkaassa alamäessä. Konecranes laski yli viiden prosentin tahtia, Cargotec yli kuuden.

------

Korjaus klo 17.33: Kolmannen kappaleen viimeinen sana korjattu dollariksi.