Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mike Pence vastasi Trumpin väitteeseen vaalituloksen kumoamisesta – "Trump on väärässä"

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Mike Pence on kiistänyt entisen presidentin Donald Trumpin sunnuntaina esittämän väitteen siitä, että Pence olisi halutessaan voinut kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen.

Konservatiivisen Federalistisen yhdistyksen konferenssissa Floridassa puhunut Pence sanoi Trumpin olevan väärässä siinä, että hän olisi voinut vaikuttaa vaalitulokseen, kun se vahvistettiin senaatissa nykyisen presidentin Joe Bidenin hyväksi viime vuoden tammikuussa.

Pencen mukaan päätösvalta vaalituloksesta kuuluu vain ja ainoastaan maan kansalaisille.

– Perustuslain nojalla minulla ei ollut oikeutta muuttaa vaalien lopputulemaa, Pence sanoi vajaat puoli tuntia kestäneessä puheenvuorossaan.

Trumpin väite oli siis virheellinen. Pence sanoi, ettei myöskään nykyisellä varapresidentillä Kamala Harrisilla ole oikeutta kumota vaalitulosta, kun republikaanit peittoavat demokraatit vuoden 2024 vaaleissa.

Vaikka Pencen puhe sisälsi selkeimmän pesäeron ottamisen Trumpin puheisiin sitten loppiaisena 2021 tapahtuneen kongressitalon väkivaltaisen valtaamisen, keskittyi entinen varapresidentti puheessaan pitkälti Bidenin hallinnon moittimiseen.

Yhdysvaltain perustuslain tekstuaaliseen ja ajanmukaiseen tulkintaan keskittynyt Federalistinen yhdistys on yksi maan vaikutusvaltaisimmista juridisista yhdistyksistä.

Entinen varapresidentti Mike Pence piti puheensa vain muutama tunti sen jälkeen kun republikaanipuolue oli antanut kansallisen komiteansa kokouksessa virallisen epäluottamuslauseen edustajainhuoneen jäsenille Liz Cheneylle ja Adam Kinzingerille, jotka ovat molemmat osallistuneet Trumpin roolia kongressihyökkäyksessä selvittävään tutkintaan.

Toistuva valhe

Trump on toistuvasti esittänyt valheellista väitettään siitä, että vaalit olisi varastettu. Sunnuntaina entisen presidentin tukikomitea Save America PAC lähetti tiedotteen, jossa Trump kirjoitti politiikkaan keskittyneen The Hill -sivuston mukaan , että Pence olisi voinut halutessaan vaikuttaa vaalitulokseen toimiessaan senaatin puheenjohtajana virallisessa valitsijamiesten ääntenlaskennassa.

Viime viikonloppuna Texasissa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa Trump pallotteli Capitolin mellakasta syytteitä saaneiden ihmisten armahtamista, jos hänet valittaisiin uudelleen presidentiksi vuonna 2024.

– Jos minä asetun ehdolle ja voitan, me kohtelemme noita ihmisiä tammikuun kuudennesta reilusti, Trump lausui .