Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itävallassa koronarokote pakolliseksi kaikille 18 vuotta täyttäneille

Itävallassa astui lauantaina voimaan paljon vastustusta herättänyt laki, joka tekee koronarokotteen ottamisesta pakollisen kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Maaliskuun puolestavälistä alkaen lakia rikkovat voivat joutua maksamaan jopa 600–3 600 euron suuruisen sakon. Sakon maksamiselta voi välttyä, jos hankkii rokotuksen kahden viikon sisällä sakon saamisesta.

Vastaavaa rokotepakkoa ei ole käytössä missään muussa Euroopan unionin maassa.

Samaan aikaan kun useissa Euroopan maissa rajoituksia on höllennetty, Itävallan hallitus on koventanut toimia omikronmuunnoksen nopean leviämisen vuoksi. Rokottamattomilta on jo Itävallassa pääsy kielletty ravintoloihin, urheilu- ja kulttuuritapahtumiin.

Lakia kannatti kyselyiden mukaan 60 prosenttia itävaltalaisista, mutta se herätti myös paljon vastustusta ja kirvoitti suuria mielenosoituksia.

– Mikään toinen maa Euroopassa ei ole seurannut esimerkkiämme pakollisten rokotusten suhteen, sanoi rokotepakkoa vastaan kampanjoinut Manuel Krautgartner uutistoimisto AFP:lle.

Rokotepakon mahdollisuudesta on keskusteltu myös Saksassa uuden liittokanslerin Olaf Scholzin aloitteesta, mutta se ei ole toistaiseksi edennyt.

Yhdysvalloissa rekisteröity jo 900 000 koronaan liittyvää kuolemaa

Yhdysvalloissa on nyt rekisteröity jo yli 900 000 koronaan liittyvää kuolemaa, selviää Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Luku on noussut sadallatuhannella joulukuun puolivälistä lähtien.

Yhdysvalloissa kuolee päivässä keskimäärin 2 400 ihmistä koronavirukseen liittyen, vaikka omikronmuunnoksen aiheuttamat tartunnat ovat olleet laskussa. Asiaa selittää se, että kuolemantapaukset seuraavat tartuntoja yleensä muutaman viikon jäljessä.

– Sairaalakuormitus on pysynyt korkeana, mikä venyttää terveydenhuollon kapasiteettimme ja työvoimamme äärirajoilleen joillain alueilla, sanoi Yhdysvaltain tartuntatautiviraston johtaja Rochelle Walensky.

Amerikkalaisista vain 64 prosenttia on täysin rokotettu, vaikka rokotteita on saatavilla laajasti. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti kansalaisia rokottautumaan.

– Rokotukset ja tehosterokotteet ovat osoittautuneet todella tehokkaiksi, ja ne antavat korkeimman suojan, hän sanoi julkilausumassa.