Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapaavuori Ylellä: Presidenttiehdokkuuden pohdinta ei ole ajankohtaista

Helsingin entinen pormestari ja Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok.) ei pidä presidenttiehdokkuuden harkitsemista ajankohtaisena. Hän ei kuitenkaan sulkenut pois ehdolle lähtemistä, jos kannatusta näyttäisi löytyvän.

Vapaavuori sanoi Yleisradion Ykkösaamussa , että viime aikojen geopoliittinen kehitys ja lähialueen jännitteet ovat osoittaneet, että presidentin virka ei ole seremoniallinen. Siksi Sauli Niinistön seuraajan valinta vuonna 2024 on Suomelle vakava paikka.

– Toivoisin että presidentti-instituutiota koskeva keskustelu keskittyisi enemmän niihin ominaisuuksiin mitä presidentiltä haettaisiin eikä jatkuvaan missikisatyyppiseen gallupsuosion mittaamiseen, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori sanoi, ettei itse ole valmistautumassa mihinkään vaaleihin.

– Jos sitten syntyy sellainen tilanne, että jotakin minunkaltaista ihmistä siihen jotkut laajemmat kansanjoukot haluavat, niin sitten asiaa pitää pohtia. Mutta sen aika ei ole nyt.

Vapaavuori asetti kriteeriksi tulevalle presidentille, että kun tämä astuu samaan tilaan Venäjän presidentin kanssa, niin Venäjän presidentti kunnioittaa häntä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Vapaavuoren pohdintoja todeten olevansa äärimmäisen tyytyväinen, että kokoomuksella on monta hyvää ehdokasta. Oma tähtäin on tällä haavaa ensi kevään eduskuntavaalien voittamisessa, Orpo totesi.