Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntatyönantajien selvitys: Valtion koronatuet vähensivät yt-neuvottelujen tarvetta kunnissa viime vuonna

Valtion maksamat koronatuet vähensivät kuntatyönantajien tarvetta sopeuttaa henkilöstömenoja, ilmenee Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien (KT) tekemästä ajankohtaistiedustelusta.

Vain seitsemän prosenttia tiedusteluun vastanneista kunnista tai kuntayhtymistä oli käynyt yt-neuvotteluja viime vuonna. Tänä vuonna yt-neuvotteluja arvioidaan olevan saman verran.

Taloudellisista syistä johtuvat lomautukset koskivat viime vuonna 800:aa palkansaajaa, mikä on 0,3 prosenttia koko henkilöstöstä. Tänä vuonna lomautusten arvioidaan koskevan 1 300:aa palkansaajaa.

Taloudellisista syistä johtuvia irtisanomisia ei ollut viime vuonna kunnissa juuri lainkaan. Irtisanotuksi joutui 116 henkilöä. Tälle vuodelle arvio on, että irtisanotuksi joutuisi vain 45 henkilöä.

– Hallituksen velalla rahoitetut koronatukipaketit ovat tuoneet kunnille toivottua taloudellista helpotusta. Tukipaketit ovat kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu. Rakenteellinen alijäämä tulojen ja menojen välillä säilyy ennallaan, sanoo KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa.

Valtaosa säästöistä toteutettiin viime vuonna muun muassa toimintoja tehostamalla, vapaaksi vaihdetuilla lomarahoilla ja vapaaehtoisilla palkattomilla vapailla.

Koronan takia palkattu lisähenkilöstöä

Kunta-alalla on pulaa osaavasta työvoimasta. Tiedusteluun vastanneet kuntatyönantajat painottivat lisähenkilöstön palkkausta palkankorotusten vaihtoehtona, mikäli lisärahoitusta olisi käytettävissä.

KT:n ajankohtaistiedustelu tehtiin joulukuussa 2021. Se lähetettiin kaikkiin Manner-Suomen kuntiin ja kuntayhtymiin, joista tiedusteluun vastasi 185. Vastanneiden palveluksessa on 67 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.

Lokakuussa 2020 kunnissa ja kuntayhtymissä työskenteli Tilastokeskuksen mukaan 425 000 palkansaajaa. Henkilöstömäärän arvioidaan kasvaneen viime vuonna neljällä tuhannella.

– Tähän on vaikuttanut pääasiassa koronaepidemian takia palkattu lisähenkilöstö. Henkilöstömäärän kehitysarvioihin vaikuttaa se, millaisena koronatilanne jatkuu tänä vuonna, sanoo johtava työmarkkinatutkija Anne Hotti KT:n tiedotteessa.

Vuonna 2021 kunta-alan yhteenlasketut henkilöstömenot olivat arviolta hieman yli 22 miljardia euroa. Kunnat ja kuntayhtymät sopeuttivat henkilöstömenoja viime vuonna 242 miljoonalla eurolla.

Tänä vuonna kuntatyönantajat arvioivat sopeuttavansa henkilöstömenoja noin 273 miljoonalla eurolla.