Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

AKT jätti Finnairille matkustamohenkilökuntaa koskevan lakkovaroituksen

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on jättänyt Finnairin matkustamohenkilökuntaa koskevan työtaisteluvaroituksen Palvelualojen työnantajat Paltalle. Työtaistelun on määrä alkaa 22. helmikuuta ja päättyä 8. maaliskuuta, jos sopimukseen ei sitä ennen päästä.

Finnair ja Palta pitävät ajankohtaa ikävänä, koska se osuu hiihtolomaviikoille.

– Tilanne on valitettava ja AKT pahoittelee matkustajille koituvaa haittaa. Finnairin vaatimat leikkaukset palkkaukseen ja työehtoihin ovat kuitenkin niin kohtuuttomia, ettei niihin voida suostua, painottaa AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko tiedotteessa.

Hänen mukaansa AKT:lla ei ole muuta vaihtoehtoa jäljellä kuin puolustaa jäsenistöä työtaistelulla.

Järjestö kertoo esittäneensä myös, että työehtosopimusta jatkettaisiin entisin ehdoin, mutta Finnair ei ole tähän suostunut.

AKT pitää omia esityksiään maltillisina. Liitto kertoo ymmärtävänsä, että koronapandemia on koetellut lentoyhtiöitä kovasti, mutta työntekijät ovat jo kantaneet oman osuutensa muun muassa lomautusten muodossa. Osa matkustamohenkilökunnasta on edelleen määräaikaisesti lomautettuna.

– AKT toivoo, että sopimukseen päästään ennen työtaistelun alkua. Kyse on siitä, millaista henkilöstöpolitiikkaa Finnair haluaa harjoittaa. Me olemme oman osamme kantaneet lukuisten säästötoimenpiteiden muodossa, Kokko korostaa.

Paltan mielestä lakko on ikävää laskelmointia

Paltan mukaan juuri hiihtolomien ajankohtaan ajoitettu lakko osoittaa ikävää laskelmointia, josta lomalle matkustaville aiheutuu turhaa haittaa ja epävarmuutta.

– AKT:n työtaistelu heijastaa täydellistä piittaamattomuutta alan selviytymiskamppailusta ja yhtiön vaikeasta tilanteesta koronan keskellä. Lentoliikenne on eniten koronasta kärsineiden alojen joukossa ja selvää on, että poikkeuksellisesta ajasta toipuminen kestää vielä pitkään, muistuttaa Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio tiedotteessa.

Lakkovaroituksen vuoksi alan neuvotteluita jatketaan nyt valtakunnansovittelijan johdolla.

Asiakkaille kerrotaan suoraan mahdollisista lentojen peruuttamisista

Finnair kertoo esittäneensä mallia, joka yhtiön mukaan huomioisi sekä Finnairin taloudellisen tilanteen että työntekijöiden tarpeet ja olisi samalla kustannusneutraali.

– Ilmoitetun lakon ajankohta on erityisen ikävä, koska se osuu keskelle vilkkainta hiihtolomakautta, jolloin monet perheet matkustavat talvilomille, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt tiedotteessa.

Finnair huomauttaa raportoineensa lähes miljardin euron tappiot pandemian aikana, ja pandemian aikana otettu velka rasittaa yhtiön taloutta vielä vuosia.

Yhtiön mukaan muiden henkilöstöryhmien kanssa on löydetty taloudelliseen tilanteeseen soveltuvat ratkaisut eri keskusteluissa.

Mahdollisen lakon vaikutuksista lentoihin ei tässä vaiheessa ole tietoa. Jos lentoja jouduttaisiin perumaan, Finnair viestii siitä suoraan asiakkaille.

– Toivomme, että pääsemme sovittelussa yhteiseen ratkaisuun, ja asiakkaamme voisivat rauhassa suunnitella hiihtolomiaan, Schildt sanoo.