Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WWF:n raportti: Merten muoviroska uhkaa nelinkertaistua vuoteen 2050 mennessä

Muovijätteen määrä merissä voi nelinkertaistua vuoteen 2050 mennessä, selviää kansainvälisen ympäristöjärjestö WWF:n tuoreesta raportista. Arvio perustuu ennusteisiin, joiden mukaan muovituotannon odotetaan yli kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä.

Meren mikromuovin määrä voi nousta kaikkiaan 50-kertaiseksi vuosisadan loppuun mennessä, raportissa arvioidaan.

Raportin mukaan mikromuovipitoisuuksien kriittinen kynnysarvo on jo ylittynyt Välimeressä, Itä-Kiinan meressä, Keltaisessa meressä sekä arktisessa merijäässä. Tämä voi johtaa haitallisiin vaikutuksiin sekä lajeille että ekosysteemeille ja jopa populaatioiden vähenemiseen.

Muoviroskan negatiiviset vaikutukset näkyvät jo useimmissa merten lajiryhmissä ja uhkaavat useita maailman merkittävimpiä meriekosysteemejä, kuten koralliriuttoja ja mangrovemetsiä.

Merialueilla, joihin kohdistuu myös muita uhkia, kuten liikakalastusta, ilmaston lämpenemistä, rehevöitymistä tai merenkulkua, muoviroskan negatiiviset vaikutukset voimistuvat, WWF kertoo. Näiden alueiden uhanalaisille lajeille, esimerkiksi Välimeren munkkihylkeille tai kaskeloteille, muoviroska on lisästressitekijä, joka uhkaa populaatioita.

WWF:n julkaisema raportti perustuu noin 2 600 tutkimukseen. Kyseessä on tähän mennessä kattavin analyysi muoviroskan vaikutuksista valtamerien lajeihin ja ekosysteemeihin.

WWF kehottaa valtioita solmimaan kansainvälisen muoviroskasopimuksen YK:n ympäristökokouksessa helmikuun lopussa Keniassa.