Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio loiventaa ennustettaan tämän vuoden talouskasvusta

Euroalueen talous kasvaa tänä vuonna hieman hitaammin kuin mitä aiemmin on ennustettu, arvioi Euroopan komissio. Vuoden ensimmäisessä talousennusteessaan komissio arvioi euroalueen talouskasvuksi 4 prosenttia, kun kolme kuukautta sitten arviona oli vielä 4,3 prosentin kasvu.

Suomen kohdalla ennuste on sen sijaan hieman kohentunut, sillä komissio ennustaa Suomen tämän vuoden kasvuksi 3 prosenttia, kun aiemmin arvio oli 2,8 prosenttia. Ensi vuonna Suomen talouskasvun ennustetaan hidastuvan 2 prosenttiin.

Lisäksi komissio huomioi, että Suomen viime vuoden talouskasvu oli odotettua vahvempaa, vaikka koronatilanteen huononeminen synkensi loppuvuotta.

Komissio arvioi Suomen viime vuoden talouskasvuksi 3,5 prosenttia. Suomen talouskasvua kiritti erityisesti kotimaisen kulutuksen suotuisa vire.

Hintatason nousu voimistuu

Komissio ennustaa, että yleisen hintatason nousu eli inflaatio on euroalueella 3,5 prosenttia tänä vuonna. Suomen inflaatioluku olisi komission mukaan hieman pienempi: 2,6 prosenttia tänä vuonna.

Uutistoimisto AFP:n mukaan talouskomissaari Paolo Gentiloni arvioi, että Euroopan taloutta viilentää moni vastatuuli, kuten koronaviruksen omikron-muunnoksen leviäminen, energian hintojen nousun kiihdyttämä inflaatio sekä alituiset ongelmat toimitusketjuissa.

Gentiloni arvioi, että hintojen nousu pitää pintansa kesään asti, mutta sitten energian hintojen odotetaan maltillistuvan ja toimitusketjujen pullonkaulojen helpottavan.

Komission talousennusteeseen liittyy kuitenkin paljon epävarmuutta, ja oman riskinsä tuo jännittynyt turvallisuuspoliittinen tilanne.