Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole toistaiseksi laajentamassa suositustaan neljänsistä koronarokoteannoksista Suomessa. Asiasta kertoo STT:lle ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.
Suomessa neljänsiä rokoteannoksia suositellaan edelleen ainoastaan vakavasti immuunipuutteisille ihmisille. Neljänsiä annoksia on Nohynekin mukana annettu Suomessa joitakin kymmeniätuhansia.
Aiemmin maanantaina uutisoitiin, että Ruotsissa kansanterveysvirasto suosittelee neljättä koronarokoteannosta kaikille yli 80-vuotiaille. Neljättä annosta suositellaan Ruotsissa myös hoivakodeissa asuville ja kotihoidon asiakkaille. Suomessa ei valmistella vastaavaa suositusta.
– Tilanteemme on hiukan toinen kuin Ruotsissa. Osittain se johtuu varmaan siitä, että (Suomessa) on käytetty pidempää väliä ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välillä, Nohynek sanoo.
– Meillä annosväli on ollut valtaosin 8–12 viikkoa. Ruotsissa on käytetty ensimmäisen ja toisen annoksen välinä myyntiluvan mukaista kolmea viikkoa.
Nohynekin mukaan Suomessa vanhempien ikäryhmien suoja vakavaa omikronmuunnoksen aiheuttamaa tautimuotoa vastaan on edelleen erittäin hyvä.
– Pidemmän annosvälin tiedetään olevan immunologisesti parempi vaihtoehto kuin hyvin lyhyillä väleillä annetut annokset, Nohynek kertoo.
– Suomessa käytettiin pidempää aikaväliä jo silloin, kun valtaosaa näistä (vanhemmista) ihmisistä lähdettiin rokottamaan.
Neljänsille annoksille ei ole myyntilupaa
Vaikka THL ei ole ainakaan vielä valmistelemassa suositustensa muuttamista, ovat rokoteasiat Nohynekin mukaan laitoksessa jatkuvasti tapetilla. Kuluvalla viikolla neljännet rokoteannokset ovat pohdinnassa Euroopan tartuntatautiviraston koordinoimassa webinaarissa. Tilaisuuteen osallistuu kansallisten rokotusasiantuntijaryhmien edustajia Euroopan eri maista.
– Perehdymme siihen, miksi eri maissa tehdään eri päätöksiä ja minkälaiseen näyttöön ne pohjautuvat. Kyllä näitä asioita koko ajan pohditaan aktiivisesti, Nohynek toteaa.
Hänen mukaansa THL muuttaa rokotteisiin liittyviä suosituksiaan, jos data näyttää, että siihen on tarvetta. THL seuraa rekisteripohjaisesti, mikä rokoteteho on Suomessa eri ikä- ja riskiryhmissä.
– Jos näyttää, että myös meillä rokotteen tehot vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan alkavat heikentyä, totta kai on syytä harkita neljättä annosta, Nohnynek sanoo.
Nohynekin mukaan neljänsille koronarokoteannoksille ei ole vielä virallista myyntilupaa. Esimerkiksi Ruotsin tuore suositus on näin ollen myyntiluvan vastainen.
– Toki tällaisia (suosituksia) voidaan tehdä, jos siihen on lääketieteelliset perustelut, Nohynek toteaa.
Perusteluja näyttää löytyneen muuallakin kuin Ruotsissa. Esimerkiksi Saksassa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suositellut viime viikolla kaikille yli 70-vuotiaille ja terveydenhuollon ammattilaisille neljänsiä rokoteannoksia.
Israel on puolestaan suositellut neljättä koronarokoteannosta kaikille yli 60-vuotiaille ja terveydenhuollon ammattilaisille jo tammikuun alusta saakka. Nohynekin mukaan ohjelmaa ollaan Israelissa paraikaa laajentamassa muihin ikäryhmiin.