Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden: Venäjän joukkojen vetäytymistä ei ole saatu vahvistettua – hyökkäys Ukrainaan edelleen mahdollinen

Yhdysvallat ei ole vielä vahvistanut Venäjän joukkojen vetäytyneen Ukrainan rajan läheisyydestä, kertoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. Bidenin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on edelleen mahdollinen.

– Analyytikkomme osoittavat, että ne (venäläisjoukot) ovat edelleen uhkaavissa asemissa, Biden jatkoi.

Biden kommentoi Ukrainan kriisiä lehdistötilaisuudessa Washingtonissa, jota seurasivat muun muassa uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN .

Yhdysvaltalaispresidentin mukaan Venäjän vastaiset pakotteet ovat valmiudessa ja niihin voidaan tarttua, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Venäjän hyökkäys saisi Bidenin mukaan musertavan kansainvälisen tuomion, ja hän sanoi Venäjän haavoittavan itseään, jos hyökkäisi Ukrainaan.

– Jos Venäjä hyökkää tulevina päivinä tai viikkoina, inhimilliset kustannukset Ukrainalle ovat valtavat. Ja strategiset kustannukset Venäjälle ovat valtavat, Biden painotti.

"En usko, että haluatte veristä sotaa"

Vaikka Biden maalaili kuvaa hyökkäyksen seurauksista, painotti hän puheessaan, että diplomatialle pitäisi antaa mahdollisuus.

– Eilen Venäjän hallinto ehdotti julkisesti, että jatkamme diplomatiaa. Olen samaa mieltä, Biden sanoi.

Bidenin mukaan Yhdysvallat ja Nato eivät ole uhka Venäjälle, eikä ole myöskään Ukraina. Bidenin mukaan niin Yhdysvalloilla kuin Natollakaan ei ole ohjuksia Ukrainassa ja hän painotti, ettei ole myöskään suunnitelmia viedä ohjuksia Ukrainaan.

Bidenilla oli viesti myös Venäjän kansalaisille.

– Emme ole teidän vihollisenne. En usko, että haluatte veristä, tuhoisaa sotaa Ukrainaa vastaan, Biden sanoi.

Blinken vaati todisteita joukkojen vetäytymisestä

Aiemmin tänään Venäjä ilmoitti vetävänsä osan joukoistaan pois Ukrainan rajan läheisyydestä ja herätti lännessä varovaista optimismia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puhui tiistaina puhelimessa venäläiskollegansa Sergei Lavrovin kanssa. Blinken sanoi Lavroville, että Yhdysvallat haluaa nähdä venäläisjoukkojen vetäytyvän todistettavasti Ukrainan rajan läheisyydestä, jotta kriisille voidaan saada rauhanomainen päätös.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Blinken painotti tarvetta todennettavalle, uskottavalle ja merkittävälle liennytykselle.

Blinken sanoi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan voivan johtaa nopeisiin ja vakaviin seurauksiin. Tästä huolimatta Yhdysvallat on sitoutunut kulkemaan Blinkenin mukaan diplomatian tietä ja maa uskoo, että kriisiin voidaan edelleen saada rauhanomainen ratkaisu

---

Lähteenä myös AFP ja CNN.