Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hondurasin entinen presidentti Hernandez pidätetty – USA vaatinut luovutusta huumekauppaepäilyjen vuoksi

Hondurasin entinen presidentti Juan Orlando Hernandez on pidätetty tiistaina maan pääkaupungissa Tegucigalpassa. Uutistoimisto AFP:n nimettömän virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat on vaatinut Hondurasia luovuttamaan Hernandezin Yhdysvaltoihin huumekauppaepäilyjen vuoksi.

Hondurasin ulkoministeriö kertoi Twitter -tilillään Yhdysvaltojen vaatimuksesta pidättää nimeltä mainitsematon "hondurasilainen poliitikko" luovutusta varten. Maan korkein oikeus on myös nimittänyt Yhdysvaltain luovutusvaatimusta käsittelevän tuomarin.

Yhdysvaltain ulkoministeriö ei ole vielä kommentoinut asiaa.

Hernandez julkaisi Twitter-tilillään ääniviestin , jossa hän kertoo olevansa valmis tekemään yhteistyötä ja antautumaan viranomaisille vapaaehtoisesti. Hän kertoi olevansa valmis "kohtaamaan tilanteen ja puolustamaan itseään".

Hernandez on aiemmin kiistänyt kaikki häntä kohtaan osoitetut syytökset. Hän on väittänyt niiden olevan osa kostotoimia, joita hänen hallintonsa vangitsemat ja Yhdysvaltoihin luovuttamat huumepomot ovat toteuttaneet.

Tammikuussa toisen presidenttikautensa päättänyt Hernandez toimi Hondurasin presidenttinä vuodesta 2014. Hän hävisi viime marraskuussa järjestetyissä presidentinvaaleissa vasemmistopuolueen Xiomara Castrolle, josta tuli maan ensimmäinen naispresidentti.

Hernandez esiintyi USA:n liittolaisena huumeiden vastaisessa sodassa

Hernandez esiintyi presidenttikausillaan Yhdysvaltain liittolaisena huumeiden vastaisessa sodassa, mutta Yhdysvalloissa kiinni jääneet huumeiden salakuljettajat ovat kertoneet hänen sisäpiirinsä ottaneen lahjuksia huumepiireiltä.

Viime viikolla New Yorkissa elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittu huumerikollinen Fuentes Ramirez toi Yhdysvaltoihin tonneittain kokaiinia, syyttäjien mukaan Hernandezin avustuksella.

Viime viikolla julkaistussa Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin lausunnossa kerrottiin Hernandezin olevan Yhdysvaltain epädemokraattisten ja korruptoituneiden toimijoiden listalla.

– Useiden uskottavien medialähteiden mukaan Juan Orlando Hernandez on ottanut osaa merkittävään korruptioon ja huumekauppaan, ja laittomista toimista saatuja tuloja on käytetty poliittisiin kampanjoihin, Blinken kertoi lausunnossa.

Entisen presidentin veli Tony Hernandez todettiin syylliseksi huumeiden salakuljetukseen New Yorkissa vuonna 2019. Hänet tuomittiin viime vuoden keväällä elinkautiseen vankeusrangaistukseen.