Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingissä harhaillut metsäpeura siirrettiin Lauhanvuoren kansallispuistoon

Tammikuun alkupuolella Helsingin keskustan tuntumaan harhautunut peura totuttelee luontoon paluuseen. Orpo metsäpeura on siirretty Etelä-Pohjanmaalle Lauhanvuoren kansallispuiston totutustarhaan kolmen Korkeasaaressa syntyneen lajitoverinsa kanssa, eläintarhan tiedotteessa kerrotaan.

Korkeasaaren julkaisemassa Twiitissä näkyy, miten peurojen kuljetus sujui ja miten ne totuttautuvat uusiin maisemiin.

Urosvasa on edelleen pienikokoinen. Eläin teki pitkän matkan kotiseuduiltaan Helsinkiin yksikseen nälkiintyneenä tammikuun alussa.

– Se on 20 kiloa samanikäistä tarhassa kasvanutta urosta kevyempi eli suunnilleen naarasvasojen kokoinen. Viiden viikon hoidon jälkeen se painaa 57 kiloa, tiedotteessa kerrotaan.

Nukutuksen yhteydessä metsäpeura sai loislääkityksen, nesteytyksen sekä rauhoitteen matkustusta helpottamaan. Verinäytteestä varmistettiin, ettei stressi ollut aiheuttanut eläimelle pysyviä vaurioita.

Peura tunnisti metsän turvapaikakseen

MetsäpeuraLIFE-hankkeen projektipäällikkö Sakari Mykrä-Pohja kertoo tiedotteessa, että 31 hehtaarin suuruiseen totutustarhaan päästetyillä neljällä peuralla on korvissaan gps-paikantimet. Tarha-alueella olevan valvontakameran kuvat kertoivat, että Helsingissä harhaillut peura kotiutui hyvin uusiin maisemiin.

– Kyllä siitä näki, että se on villi metsäpeura, joka tunnistaa metsän turvapaikakseen. Aamukuudelta valvontakamera oli taltioinut saman eläimen totutustarhan toisella laidalla. Seuraamme valvontakameroilla tulokkaiden kotiutumista, Mykrä-Pohja sanoo tiedotteessa.

Lauhanvuoren kansallispuiston totutustarhaan vapautetut nuoret peurat ovat mukana MetsäpeuraLIFE-hankkeessa. Peurat on tarkoitus vapauttaa kansallispuistoon ensi kesänä.

Totutustarhassa on ennestään kymmenen metsäpeuraa, yksi aikuinen hirvas, neljä aikuista vaadinta sekä niiden vasoja kahdelta vuodelta. Eläimiä ruokitaan säännöllisesti ja ne saavat etsiä lisää ravintoa luonnosta. Totutustarhasta on vapautettu kansallispuistoon 24 metsäpeuraa.

Metsähallituksen koordinoima hanke päättyy vuonna 2023 ja ensi kesänä loputkin Lauhanvuoren ja Seitsemisen totutustarhojen metsäpeurat vapautetaan luontoon. Viimeisen kahden vuoden aikana luontoon on palautettu yli 40 metsäpeuraa.

Peuran Helsingin seikkailu päätyi Korkeasaaren Villieläinsairaalaan

Helsingin poliisi otti kiinni huonokuntoisena harhailleen peuran Talvipuutarhan alueelta.

Peurasta tehtiin tammikuun alkupuolella useita havaintoja eri puolilla Etelä-Suomea. Helsingissä peura nähtiin ennen sen kiinni ottamista ainakin Pohjois-Haagassa ja Pasilassa. Huonokuntoinen ja nälkiintynyt peura vietiin Korkeasaaren Villieläinsairaalaan tarkkailtavaksi ja saamaan hoitoa.

Alkuun poroksikin epäilty eläin varmistui sittemmin dna-testillä metsäpeuraksi. Suomessa elää noin 3 000 metsäpeuraa, joista valtaosa Suomenselällä ja Kainuussa.