Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin mukaan Närpiön kiskontavyyhdissä on kymmeniä vietnamilaisia uhreja, rikollinen toiminta jatkunut "kymmeniä vuosia"

Närpiössä Pohjanmaalla epäillyssä ulkomaisen työvoiman kiskontavyyhdissä sekä epäillyt että uhrit ovat vietnamilaissyntyisiä, poliisi vahvisti torstaina. Poliisin mukaan rikollinen toiminta on myös jatkunut pitkään.

– Puhutaan kymmenistä vuosista ja se on ollut systemaattista -- tutkittavana olevan kokonaisuuden alkuaikaa ei voida kommentoida, mutta poliisi on tutkinut ensimmäisen vastaavan kaltaisen kokonaisuuden jo viime vuosikymmenen alkupuolella, tutkinnanjohtaja Sami Isoniemi kertoi sähköpostitse.

Hufvudstadsbladet uutisoi viiime kuussa, että tutkinta koskee vietnamilaisten pitkäkestoista ja järjestelmällistä tuomista töihin muun muassa närpiöläisiin kasvihuoneyrityksiin. Rikosepäilyjen takia poliisi on tehnyt useita kiinniottoja tässä ja viime kuussa.

Poliisin mukaan epäiltyjä uhreja on kymmeniä ja he ovat maksaneet rikoksista epäillyille useita tuhansia euroja.

– Tutkinta on tähän asti hyvin vahvasti liittynyt vietnamilaisyhteisöön Närpiössä. Närpiössä asuu noin 700 henkilöä, jotka kuuluvat tähän yhteisöön ja Närpiössä on yhteensä noin 9 500 asukasta. Puhutaan noin kymmenestä henkilöstä, jotka ovat tällä hetkellä epäiltynä tässä tutkintakokonaisuudessa, eli 0,1 % närpiöläisistä tai noin 1,4 % vietnamilaisyhteisöstä, Isoniemi sanoo.

Mitä kasvihuoneyrittäjät tiesivät?

Poliisi on myös tehnyt kotietsintöjä ja takavarikoinut huomattavia summia rahaa. Muutakin omaisuutta on haettu vakuustakavarikkoon. Isoniemi ei kommentoi takavarikkojen tarkkaa suuruutta mutta kertoo, että niissä puhutaan sadoistatuhansista euroista.

Vyyhtiin liittyen on tullut ilmi myös vanhempia ja rikosoikeudellisesti jo vanhentuneita kynnysrahatapauksia, jotka poliisin mukaan tukevat käsitystä pitkäaikaisesta ja laajalle levinneestä rikollisuuden muodosta. Kynnysrahalla tarkoitetaan korvausta, jonka henkilö on joutunut maksamaan Suomeen päästäkseen.

Poliisilla on selvityksessä myös, mitä yksittäiset kasvihuoneyrittäjät ovat tienneet työntekijöidensä tilanteesta ja onko asiassa syytä epäillä rikosta.

– Kasvihuoneyrittäjien määrät, roolit ja osallisuudet tarkentuvat tutkinnan aikana, Isoniemi sanoi.