Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusi Afrikan maata alkaa itse valmistaa mrna-rokotteita

Kuusi Afrikan maata alkaa itse valmistaa mrna-rokotteita koronatautia sekä muita tauteja vastaan, Maailman terveysjärjestö (WHO) kertoi perjantaina.

Maanosassa koronarokotteiden saatavuus on ollut heikkoa: helmikuun alussa vain hieman yli 11 prosenttia afrikkalaisista oli saanut täyden rokotesarjan. Parhaillaan vain yksi prosentti Afrikassa käytettävistä kaikista rokotteista on valmistettu Afrikassa.

Tilanteen korjaamiseksi Egypti, Kenia, Nigeria, Senegal, Etelä-Afrikka ja Tunisia valittiin ensimmäisiksi maiksi, jotka saavat käyttöönsä mrna-rokotteiden valmistukseen tarvittavaa teknologiaa WHO:n rokoteteknologian siirtokeskuksesta.

Vähentää maanosan riippuvuutta

WHO perusti kansainvälisen keskuksen viime vuonna Etelä-Afrikkaan. Sen tehtävänä on varmistaa, että rokotevalmistajilla on taitoa tehdä mrna-rokotteita kansainvälisten standardien mukaisesti.

– Mikään ei ole yhtä selvästi osoittanut kuin koronapandemia, että on rajoittavaa ja vaarallista olla riippuvainen vain muutamasta yrityksestä toimittamaan maailmanlaajuisesti tarvittavia hyödykkeitä, WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi.

Tedros on vaatinut tasapuolista rokotteiden saatavuutta pandemian voittamiseksi ja arvostellut tapaa, jolla varakkaat valtiot ovat hankkineet rokotteita, jättäen Afrikan jälkeen maailmanlaajuisissa rokotustavoitteissa.

– Paras tapa selvittää terveydenhuollon kriisitilanteet ja saavuttaa yleinen terveydenhuolto on lisätä merkittävästi kaikkien alueiden kykyä itse valmistaa tarvitsemiaan terveystuotteita, hän sanoi.

Rokoteteknologian antamista maiden käyttöön juhlistettiin seremonialla Brysselissä EU:n ja Afrikan unionin huippukokouksessa.

– Me olemme puhuneet paljon mrna-rokotteiden valmistamisesta Afrikassa, mutta tämä ylittää senkin. Tässä on kyse Afrikassa suunnitellusta mrna-teknologiasta, Afrikan johtamana ja omistamana, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen uutistoimisto AFP:n mukaan.