Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi julkisti Convoy-mielenosoituksen järjestäjien nimet harkinnan jälkeen

Poliisi on päättänyt kertoa Convoy Finland 2022 -mielenosoitukset järjestäjien nimet julkisuuteen, kertoi Helsingin poliisi tiedotteessaan perjantaina. Poliisin mukaan useat median edustajat ja yksityishenkilöt olivat lähettäneet Helsingin poliisilaitokselle tietopyynnön ja pyytäneet saada tietoonsa mielenosoituksen järjestäjän nimen tai kyseistä mielenilmausta koskevan mielenosoitusilmoituksen.

Tapauskohtaisen harkinnan jälkeen poliisilaitos katsoo, että mielenosoituksen järjestäjätahon puolesta toimineiden henkilöiden nimet voidaan antaa tietopyynnön tekijöille. Poliisilaitoksen hallussa ei kuitenkaan ole pyydettyä asiakirjaa, koska kukaan yksityishenkilö ei ole kirjallisesti ilmoittautunut mielenosoituksen järjestäjäksi.

Poliisilaitos toteaa, ettei kokoontumislaki eikä ylimpien laillisuusvalvojien ratkaisukäytäntö edellytä, että yleisellä kokouksella olisi varsinainen järjestäjä. Poliisin on turvattava kokoontumisvapautta, vaikka yleisellä kokouksella ei olisikaan järjestäjää.

Aiemmin poliisi ei kertonut järjestäjän nimeä

Aiemmin Helsingin poliisi ei halunnut kertoa, kuka oli Convoy-mielenosoituksen järjestäjä. Poliisi vetosi asiassa julkisuuslain 32 pykälään, joka poliisin silloisen tulkinnan mukaan kielsi järjestäjän nimen kertomisen.

Harkinnan jälkeen poliisi katsoo nyt, ettei kyseinen julkisuuslain kohta sovellu nyt käsiteltävään mielenosoitukseen.

Jatkossa Helsingin poliisilaitos aikoo käyttää tapauskohtaista harkintaa yksityishenkilöiden nimien kertomisessa. Tiedotteen mukaan poliisi on aiemmin kertonut mielenilmauksen järjestäjän, jos kyseessä on ollut järjestö, yhdistys tai muu oikeushenkilö.

Poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön tiedon mukaan poliisiin oli yhteydessä Convoy-mielenosoitusta mediassa kommentoinut Niclas Rauma. Rauma soitti ylikomisario Jarmo Heinoselle mielenosoitusta edeltävänä päivänä ja ilmoitti, että Convoy Finland 2022 -yhteisö järjestää useina päivinä toistuvan mielenosoituksen Kansalaistorilla.

Lisäksi poliisiin on ollut yhteydessä Annika Leino, jonka on mediassa kerrottu olleen mukana mielenosoituksen suunnittelussa.

Poliisin mukaan Heinosen tietoon tuotiin, että mielenosoitus on irrallinen liikennettä mahdollisesti häiritsevästä "moottorimarssista".