Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koululaisten talvilomaviikko alkaa lumipyryllä maan eteläosassa

Ensimmäisenä lomailevien koululaisten talviloma alkaa reippaalla lumipyryllä etelärannikon tuntumassa. Koulujen talvilomat käynnistyvät Etelä-Suomesta maanantaina.

Ilmatieteen laitos tviittasi syvästä matalapaineesta, joka liikkuu maanantain ja tiistain aikana Suomen eteläpuolitse itään. Siihen liittyvä lumipyryalue tuo ennusteen mukaan etelärannikoilla paikoin yli parikymmentä senttimetriä lunta, jota voimakas itätuuli kinostaa.

– Etelään saadaan maanantaina aito lumisade, joka alkaa aamupäivän aikana maan lounaisosassa ja leviää iltapäivällä itään etelärannikkoa pitkin, mutta yltää sisämaahankin Pirkanmaalle asti, päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo.

Lunta saadaan Viljamaan mukaan tiistain puolelle saakka, kunnes sade aamuyöllä ja aamupäivällä heikkenee Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

– Kaiken kaikkiaan uutta lunta saadaan 20–25 senttimetriä painottuen Uudellemaalle ja itään Kotkan ja Lappeenrannan suuntaan.

Varoituksia erittäin huonosta ajokelistä maanantaille

Ajokeli voi muuttua lumisateen takia erittäin huonoksi maanantaina päivällä Varsinais-Suomessa.

– Lumisateella on varmasti merkittäviä vaikutuksia maanantai-iltapäivän liikenteeseen.

Helsingin seudulla lumisateesta odotetaan koituvan haittaa liikenteelle iltapäivästä alkaen. Varoitus erittäin huonosta ajokelistä on voimassa Uudellamaalla, Kymenlaaksossa ja Ahvenanmaalla maanantaina kello 14–23:n välillä. Viljamaan mukaan lumisateesta voi koitua iltapäivän myöhäisempinä tunteina haittaa myös Tampereen ja Porin suunnilla.

Lämpötila näyttää pysyvän pakkasen puolella lähes koko maassa maanantaina.

– Rannikkoasemilla ollaan nollan tuntumassa, mutta pakkasen puolella viikkoa aloitellaan. Lapissa on kylmintä, päivällä 10–12 pakkasastetta ja yöllä pakkanen voi käydä –15 asteessa.

Keskiviikkona on hyvä ulkoilusää oikealla varustuksella

Vaikka pakkasta on Suomineidon keskivaiheilla vähemmän, 5–7 pakkasastetta ja eteläosassa sen alle, ulkoilijoiden on syytä kiinnittää huomiota vaatetukseen.

– Huominen ja tiistai ovat hankalia etelässä, koska itätuuli on navakkaa ja puuskaista. Se lisää myräkän tuntua, kun lunta sataa reippaan tuulen kera.

Tiistain edetessätuulet kääntyvät ensin pohjoisen suuntaan ja heikkenevät.

– Keskiviikoksi saadaan väliaiaikaisesti korkeapaine. Silloin on heikkoja tuulia ja pakkasta koko maassa ja on varmasti ihan mukava ulkoilusää oikealla varustuksella.

Etelässäkin voi olla keskiviikkona päivällä 10 ja Lapissa 15 pakkasastetta.

Opetushallituksen verkkosivujen mukaan alkavalla viikolla lomailevat pääkaupunkiseudun koululaisten lisäksi ainakin porilaiset ja turkulaiset oppilaat.

Keskimmäisellä lomaviikolla 28.2.─4.3. lomaillaan muun muassa Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kokkolan, Kotkan ja Mikkelin kouluissa. Viimeinen lomavuoro 7.─11. maaliskuuta osuu tänäkin vuonna Pohjois- ja Itä-Suomen kuntiin, esimerkiksi Ouluun, Rovaniemelle ja Kuopioon.