Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroalueen inflaatio kohosi hieman – muualla EU:ssa laukka ripeämpää

Euroalueen kuluttajahinnat kohosivat tammikuussa 5,1 prosenttia, kun joulukuussa hinnat nousivat 5,0 prosenttia, kertoo EU:n tilastovirasto Eurostat. Koko EU:n alueella inflaatio kiihtyi 5,6 prosenttiin 5,3 prosentista.

Vuosi sitten tammikuussa euroalueen inflaatio oli 0,9 prosenttia ja koko EU:n 1,2 prosenttia.

Matalinta inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos oli tammikuussa Ranskassa, jossa kuluttajahinnat kohosivat 3,3 prosenttia. Seuraavaksi hitainta inflaatio oli Portugalissa ja Ruotsissa.

Ripeimmin hinnat nousivat Liettuassa, jossa inflaatio laukkasi 12,3 prosentin tahtia. Viro ja Tshekki olivat seuraavat voimakkaan inflaation riivaamat maat.

Suomessa EU:n yhdenmukaistettu inflaatio oli 4,1 prosenttia. Suomen oman laskutavan mukaan inflaatio kohosi 4,4 prosenttiin.

Voimakkaimmin inflaatiota kiihdyttivät euroalueella energian hinnat, joiden osuus inflaatiosta nousi 2,8 prosenttiyksikköön. Palveluiden osuus oli 0,98 prosenttiyksikköä. Ryhmä ruoka, alkoholi ja tupakka kohotti inflaatiota 0,77 prosenttiyksikön verran. Teollisuustuotteiden osuus oli 0,56 prosenttiyksikköä.

Reippaasti yli EKP:n inflaatiotavoitteen

Euroopan keskuspankki tavoittelee noin kahden prosentin inflaatiota keskipitkällä aikavälillä. EKP pitää kuitenkin silmällä ennen kaikkea niin sanottua pohjainflaatiota, johon ei lasketa voimakkaasti vaihtelevia energian ja elintarvikkeiden hintoja.

EKP ei ole toistaiseksi lähtenyt nostamaan ohjauskorkojaan inflaation taltuttamiseksi. Pankin odotetaan nostavan korkojaan ensi vuonna tai aikaistaan tämän vuoden lopulla.