Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Närpiön epäilty kiskonta jatkunut vuosia, vain pieni osa uhreista ilmoittautunut

Poliisi epäilee, että Närpiöön töihin tulleilta vietnamilaisilta on peritty lainvastaista kynnysrahaa huomattavasti laajemmin kuin aiemmin on ollut tiedossa. Kyseessä on poliisin mukaan vuosien perinne, ja kynnysrahaa maksaneita epäillään olevan huomattavasti enemmän kuin heitä on ilmoittautunut.

Pohjanmaan käräjäoikeus vangitsi viime viikolla kolme ihmistä, joita epäillään törkeästä kiskonnasta. Heidän epäillään järjestäneen maanmiehiään töihin Närpiössä toimiviin kasvihuoneyrityksiin korkeaa maksua vastaan.

– Poliisin tiedossa on, että kynnysrahajärjestelmä on ollut olemassa pitkään ja siitä on aiheutunut monelle vietnamilaiselle kova rasite. Tämänhetkinen ilmoittautuneiden uhrien määrä ei vastaa todellista kynnysrahaa maksaneiden uhrien määrää. Poliisilla on kaikki perusteet epäillä, että kynnysrahaa maksaneiden lukumäärä on kolminumeroinen, todetaan poliisin tiedotteessa.

Arvio uhrien määrästä kasvanut tammikuusta

Sanomalehti Hufvudstadsbladet kertoi tammikuun lopulla tutkinnasta, joka koskee vietnamilaisten tuomista töihin muun muassa joihinkin närpiöläisiin kasvihuoneyrityksiin. Tuolloin poliisi arvioi kymmenien vietnamilaisten joutuneen epäillyn kiskonnan uhreiksi. Poliisille ilmoittautuneita uhreja oli kuitenkin vain muutamia.

Poliisi vetoaakin Närpiön vietnamilaisyhteisöön, jotta rikosepäilyt saataisiin selvitetyksi. Viranomaisille kertomisesta ei seuraa uhreille vahinkoa eikä tämän vuoksi pidä pelätä, että joutuisi pois maasta, poliisi painottaa.

Tunnistettuja epäiltyjä on poliisin mukaan tässä vaiheessa noin kymmenen. Hufvudstadsbladetin mukaan tammikuussa epäiltyinä oli paikallinen vietnamilainen pariskunta ja kaksi paikallista kasvihuoneyrittäjää. Lehden mukaan kasvihuoneyrittäjiä ei epäillä kiskonnasta, vaan taloudellisista epäselvyyksistä.

Poliisi vetoaa myös kasvihuoneyrittäjiin

Poliisi selvittelee myös sitä, liittyykö rikoskokonaisuuteen kasvihuoneyrityksiä tai niiden liepeillä olevia tahoja. Poliisin tavoitteena on muun muassa selvittää, ovatko kasvihuoneyritykset saaneet oikeudetonta hyötyä kynnysrahoista.

– On myös erittäin tärkeää, että kasvihuoneyrittäjät ottavat vastuuta asiassa. He voivat omalla toiminnallaan ja yhteistyöllä vietnamilaisyhteisön kanssa estää, että tällainen rikollinen toiminta jatkuisi, painottaa poliisi tiedotteessa.

Epäillyn rikoskokonaisuuden laajuuden vuoksi tutkintavastuuta on jaettu Helsingin poliisilaitoksen ja Pohjanmaan poliisilaitoksen kesken. Myös keskusrikospoliisi on mukana tutkinnassa.

Viranomaiset ovat laatineet tiedotteen tuesta ja avusta, jota on mahdollista saada työvoiman hyväksikäytön tilanteissa. Tiedotteen ovat koonneet Maahanmuuttovirasto, Närpiön kaupunki, Rikosuhripäivystys, Pohjanmaan hyvinvointialue ja ely-keskus sekä poliisi. Tiedote on myös käännetty vietnamin kielelle.