Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elintarvikkeiden hinnat nousivat lujaa tammikuussa – eniten sitten vuoden 2014

Elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat nousivat tammikuussa 3,2 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Päivittäistavarakauppa ry. Ruuan hinta on kohonnut edellisen kerran näin lujaa tammikuussa 2014.

– Kustannusten nousu koko ketjussa, erityisesti alkutuotannossa, on alkanut heijastua selvästi elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien kuluttajahintoihin, arvioi Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

Elintarvikkeiden hintojen kohoaminen jäi kuitenkin jälkeen yleisestä kuluttajahintojen noususta, sillä inflaatio kiihtyi tammikuussa 4,4 prosenttiin.

Päivittäistavaroiden hinnat nousivat kokonaisuudessaan 3,0 prosenttia. Myös määrät lisääntyivät, sillä Päivittäistavarakaupan jäsenyritysten myynti nousi tammikuussa lähes 1,6 miljardiin euroon, mikä on 3,8 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Luodon mukaan elintarvikkeiden hinnat nousivat viime vuonna vain 0,6 prosenttia. Joulukuussa tahti oli kuitenkin kiihtynyt jo 1,7 prosenttiin.

Hän arvioi vedoten asiantuntijoihin, että Ukrainan sodalla saattaa olla jatkossa vaikutuksia elintarvikkeiden hintoihin. Venäjän hyökkäyksen odotetaan nostavan muun muassa energian ja viljojen hintoja.