Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörssien korkohuoli helpotti, Helsingissä Fortum kääntyi nousuavauksen jälkeen laskuun – luottoluokittajat Fitch ja Moody's tipauttivat Venäjän roskalainaluokkaan

Energiajätti Fortumin tulos sai ristiriitaisen vastaanoton pörssissä. Yhtiön kurssi oli ensin yli kolmen prosentin nousussa, mutta kääntyi puolenpäivän vaiheilla jo parin prosentin laskuun.

Helsingin yleisindeksi väpätti nollan molemmin puolin. Kaliforniaan tulevasta suurinvestoinnista eilen kertonut Neste jatkoi reipasta nousuaan jo toista päivää ja oli liki viiden prosentin verran plussalla. Nokian Renkailla jatkui laskusuunta yli viiden prosentin tahtiin.

Tokion ja Hongkongin pörssit sulkeutuivat loivasti plussalle ja suunta oli ylöspäin myös Euroopan suurissa pörsseissä. Nousua siivitti Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtajan Jerome Powellin viesti eilen, että näköpiirissä ei ole rajuja ohjauskoron nostoja.

Powell antoi ymmärtää, että luvassa olisi 0,25 prosenttiyksikön koronnosto myöhemmin tässä kuussa. Hän totesi, että lähiaikojen talousnäkymät Yhdysvalloissa ovat hyvin vaikeasti ennakoitavat. Syynä ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Venäjään kohdistetut talouspakotteet.

Fedin viesti otettiin helpotuksella vastaan, sillä markkinoilla oli ollut huolta, että ohjauskorkoja saatettaisiin nostaa kertaheitolla 0,5 prosenttiyksikköä rajun inflaation tukahduttamiseksi. Powell kuitenkin totesi, että Fed aikoo tarvittaessa tarttua kovempiinkin keinoihin inflaation taltuttamiseksi.

Helpotus näkyi jo edellisen päivän kurssikehityksessä, kun kurssit nousivat selkeästi myös Wall Streetillä.

Samalla öljyn hinta on kuitenkin jatkanut nousuaan ja viitelaatu Brentin tynnyrihinta lähestyi jo 120:tä dollaria, mikä antaa inflaatiopaineille lisää vauhtia.

Venäjän pörssissä ei ollut luvassa liikkeitä torstainakaan, sillä Moskovan pörssi pysyy suljettuna jo neljättä päivää. Ulkomaisissa pörsseissä noteeratut venäläiset osakkeet ovat menettäneet valtaosan arvostaan kuluneella viikolla. Sberbank , joka on Venäjän suurin pankki, laski Lontoossa yli 90 prosenttia keskiviikkona ja kaasujätti Gazpromin kurssista haihtui 85 prosenttia.

Lontoon pörssi ilmoitti torstaina jäädyttävänsä kaupankäynnin 27 venäläisen yhtiön osakkeilla, kertoi Financial Times . Sberbank ja Gazprom ovat hyllytettyjen joukossa.

Moody's: Venäjän luokitus voi laskea vielä lisää

Luottoluokittajat Fitch ja Moody's ovat laskeneet Venäjän valtionlainojen luokituksen roskalainaluokkaan. Se merkitsee, että luokittajien mielestä on olemassa vaara, ettei Venäjä pysty maksamaan velkojaan.

Moody's laski Venäjän luokituksen tasolle B3, kun se aiemmin oli ollut Baa3. Moody's ennakoi, että luokitus voi Venäjälle asetettujen talouspakotteiden myötä laskea vielä lisää. Fitch laski oman luokituksensa tasolta BBB tasolle B ja arvioi myös näkymät negatiivisiksi.

– Useamman askeleen lasku ja negatiiviset näkymät ovat seurausta voimakkaista pakotteista jotka länsimaat ovat asettaneet Venäjälle, sen keskuspankille ja merkittäville finanssilaitoksille, Moody's sanoi lausunnossaan.

Venäjän valmius maksaa velkojaan herättää myös huolta, Moody's totesi.

Fitch ennakoi, että Venäjän pankkeihin kohdistuvat pakotteet tiukkenevat entisestään. Jos sota pitenee ja talouskasvu heikkenee, on vaara, että maassa syntyy laajempaa poliittista epävarmuutta ja epävakautta.