Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnair lomauttaa Venäjän ilmatilasulun takia

Finnair aloittaa muutosneuvottelut henkilöstön lomautuksista Venäjän ilmatilasulun vuoksi. Lomautukset kestäisivät korkeintaan 90 päivää, ja arvioitu lisälomautustarve olisi huhtikuusta alkaen 90–220 lentäjää ja 150–450 matkustamohenkilökunnan jäsentä.

Neuvottelujen piirissä ovat kaikki 2 800 liikennelentäjää ja matkustamohenkilöstön jäsentä Suomessa. Finnair kertoo tarkastelevansa vaikutuksia Suomen ulkopuoliseen henkilöstöön niissä kohteissa, joissa työmäärän arvioidaan merkittävästi vähentyvän.

Venäjä ilmoitti maanantaina sulkevansa ilmatilansa suomalaisilta lentokoneilta toukokuun loppuun asti. Finnair on perunut kaikki lentonsa Venäjälle toukokuun loppuun saakka ja osan Aasian lennoista tämän viikon loppuun asti.

Finnair lentää Singaporen, Bangkokin, Phuketin ja Delhin lentoja sekä ensi keskiviikosta alkaen Tokioon kiertoreittiä Venäjän ilmatilaa välttäen. Tokion-reitin lentoaika pitenee kiertoreitin takia noin kolmella tunnilla.

Yhtiö arvioi parhaillaan voisiko myös osan Kiinan ja Korean lennoista lentää toisella reitityksellä. Samalla yhtiö valmistelee vaihtoehtoista verkosto- ja liikennesuunnitelmaa tilanteen pitkittymisen varalta.

Aasian tukijalka ontuu nyt pahasti

Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt pahoitteli lomautuksia, mutta totesi, että lentoja on sulun takia selvästi suunniteltua vähemmän.

– Siksi myös työtä on valitettavasti vähemmän tarjolla lähikuukausina. Iso osa henkilöstöstämme on ollut pitkään lomautettuna pandemian aikana, joten tarve uusille lomautuksille tuntuu nyt erityisen raskailta, mistä olemme pahoillamme, Schildt sanoi.

Aasian liikenteellä on ollut Finnairille suuri merkitys. Ennen koronapandemiaa yli puolet yhtiön liikevaihdosta tuli Aasian lennoista. Pandemian aikana Finnair on lentänyt Aasian reiteillään vahvan rahtikysynnän tukemana.

Venäjän kiertäminen heikentää kuitenkin lentojen kannattavuutta selvästi, kun lentoajat pitenevät useilla tunneilla. Lisäiskun on antanut polttoaineen voimakas hinnannousu.

"Huoltovarmuuden kannalta äärettömän iso merkitys"

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää Finnairin tulevaisuudennäkymiä vaikeina, kun yhtiön strategia on mennyt kokonaan uusiksi. Lintilä kommentoi Finnairin lomautusuutisia toimittajille eduskunnassa.

– Aasian-lennot ovat olleet Finnairin syömähammas. Toivon mukaan löydetään ratkaisuja, joilla pystytään jatkamaan, Lintilä sanoi.

– Kyllähän Finnairilla on Suomelle kansallisesti huoltovarmuudenkin kannalta äärettömän iso merkitys, Lintilä jatkoi.