Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin käräjäoikeudessa ryhdyttiin ruotimaan kahden katujengin välistä väkivaltakierrettä – "Katujengit ovat nyt Suomeenkin saapuneet"

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut käsittely, jossa arvioidaan helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välistä väkivaltakierrettä viime kesänä ja syksynä. Käsittely pidetään käräjäoikeuden turvasalissa ja poliisi on ollut näkyvästi valvomassa käräjäoikeuden ulkopuolella.

Aamupäivällä käsitellään syytekohtia muun muassa törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta. Syytettyinä on useita nuoria miehiä.

Syyttäjän mukaan helsinkiläisjengin jäsenet olivat menneet espoolaisjengin perheenjäsenen asunnon ovelle sen jälkeen, kun espoolaisjengin jäsen oli puukottanut helsinkiläisjengin jäsentä kesällä 2021. Miehet olivat hakanneet ovea ja syyttäjän mukaan yrittäneet murtaa sen auki.

Syyttäjän mukaan he olivat uhanneet kostaa samana päivänä tapahtuneen puukotuksen väkivaltaisesti.

– Ilmeisenä tarkoituksena on ollut käyttää väkivaltaa tai vahingoittaa omaisuutta kostotarkoituksessa, sanoi syyttäjä Perttu Könönen.

Osa vastaajista kiistää syyllistyneensä rikokseen ja osa katsoo syyllistyneensä korkeintaan perusmuotoiseen kotirauhan rikkomiseen.

Syyttäjän mukaan kostaminen on oikeudessa käsiteltävässä asiassa keskeistä ja siihen perustuu myös jengien välinen väkivaltakierre. Raskaampia syytteitä käsitellään oikeudessa myöhemmin.

– Katujengit ovat nyt Suomeenkin saapuneet. Mielestäni tähän on syytä herätä muidenkin kuin oikeusviranomaisten, sanoi syyttäjä.

Syytteissä toistakymmentä ihmistä

Useita helsinkiläisjengin jäseniä syytetään muun muassa törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kolme heistä on ollut vangittuina viime vuoden lopulta lähtien. Heistä kahdella on myös aiempaa rikoshistoriaa.

Poliisi on aiemmin kertonut, että rikoskokonaisuuden keskiössä on helsinkiläiselle ravintola Kaivohuoneelle viime lokakuulle suunniteltu isku, jonka poliisi onnistui ehkäisemään. Poliisi kertoi tuolloin epäilevänsä yhteensä kahtatoista 18–26-vuotiasta helsinkiläisjengin jäsentä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Oikeudessa käsiteltävänä olevaan rikoskokonaisuuteen sisältyy useita syytekohtia. Syytteissä on yhteensä toistakymmentä ihmistä.

Yksi nyt syytettynä olevista on sosiaalisessa mediassa aktiivinen räppäri Milan Jaff, 22, jota poliisi pitää helsinkiläisjengin yhtenä johtohahmona. Hänellä on esimerkiksi kuvapalvelu Instagramissa yli 112  000 seuraajaa ja Youtubessa hänen videoitaan on katsottu satojatuhansia kertoja. STT kertoo syytetyn nimen jo tässä vaiheessa, koska hän on tunnettu julkisuudessa.

Syyttäjän mukaan sosiaalisella medialla on ollut tärkeä rooli käsiteltävässä asiassa. Siellä on muun muassa jaettu videoita epäillyistä rikoksista.

Jengien välinen kilpailuasetelma

Poliisin esitutkinnan perusteella helsinkiläisen ja espoolaisen jengin välinen riita sai alkunsa toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä. Poliisin mukaan Kaivohuoneelle suunnitellun iskun ehkäisyn yhteydessä tehtyjen kiinniottojen jälkeen tilanne on saatu rauhoitettua ja jengien välisen väkivallan kierre katkaistua.

Komisario Hannu Väänänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoi helmikuun alussa, että katujengien yhteydessä on puhuttu maine- ja kunniakäsityksistä, reviiririidoista ja aseman ottamisesta alueella.

– Siihen liittyy viranomaisvastaisuus voimakkaasti sekä alistaminen ja nöyryyttäminen. Se on jonkinnäköinen kilpailuasetelma siitä, että mikä alueella on hallitseva jengi, Väänänen sanoo.

Väänäsen mukaan jengit ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa, jossa nuoret sitten jakavat ryhmien kuvaamia videoita esimerkiksi väkivallasta.

Poliisin mukaan suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia ja suuremmalti he ovat miehiä. Katujengit ovat poliisin mukaan muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Kappaleissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa.