Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan kansanedustaja Ano Turtiaisen Twitter-kirjoituksista – aiemmin aluesyyttäjä oli lopettanut tutkinnat

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan tehtäväksi kansanedustaja Ano Turtiaisen Twitter-kirjoituksista, joissa tämän on epäilty loukanneen Helsingin poliisin ylikomisarion kunniaa.

Aiemmin aluesyyttäjä päätti lopettaa esitutkinnat, koska piti epäiltyjä kunnianloukkauksia vähäisinä. Valtakunnansyyttäjä kumosi nyt nämä päätökset.

– Asiassa tähän mennessä saadun selvityksen perusteella kansanedustajan epäiltyjä tekoja ei voida pitää vähäisinä. Asiassa oli tullut esiin myös maalittamiseen viittaavia piirteitä, valtakunnansyyttäjän tiedotteessa sanottiin.

Turtiainen oli Twitterissä kirjoittanut muun muassa, että Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen kuuluu "munattomaan nillittäjäryhmään". Turtiainen vastasi kommentilla Taposen sananvapautta koskevaan tviittiin. Taponen on Helsingin poliisin ennalta estävän poliisitoiminnon johtaja. Tviitissä Taponen kirjoitti, että sananvapaus on keskeinen perusoikeus, joka ei kuitenkaan ole täysin rajoittamaton.

George Floyd -tviitistä esitutkinta kesken

Poliisilla on käynnissä toinenkin esitutkinta Turtiaisen Twitter-kirjoittelusta. Myös tässä tapauksessa valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan tehtäväksi.

Turtiainen julkaisi kesäkuun 2020 alussa Twitterissä kuvan, jossa pilkattiin Yhdysvalloissa poliisiväkivallan uhrina kuollutta George Floydia. Poliisille tehtiin tviitistä useita rikosilmoituksia, minkä jälkeen poliisi aloitti esiselvityksen siitä, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko esitutkinta aloitettava.

Poliisi päätti, ettei esitutkintaa aloiteta, mutta valtakunnansyyttäjä puuttui asiaan ja määräsi esitutkinnan tehtäväksi. Tuolloin valtakunnansyyttäjä katsoi, että asiassa on syytä epäillä kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Turtiainen erotettiin George Floyd -tviitin jälkeen perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia. Sittemmin hän on perustanut oman Valta kuuluu kansalle -puolueensa.

Tuomittu SPR:ää koskeneesta kirjoittelusta

Syksyllä 2018 Turtiainen tuomittiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa sakkoihin Suomen Punaista Ristiä vastaan julkaistusta vihamielisestä viestistä. Hän kirjoitti joulukuussa 2015 Facebookiin julkisen kirjoituksen, jossa hän kehui vastaanottokeskuksia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä. Kirjoituksessa hän pohti, olisiko niitä syytä laajentaa "vihollisen pääpaikkoihin".

Turtiaisen tuomio tuli julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syytteen mukaan SPR:ssä ryhdyttiin konkreettisiin varotoimiin Turtiaisen kirjoituksen ja samoihin aikoihin julkaistujen vastaavanlaisten kirjoitusten takia. SPR muun muassa nosti turvallisuustasoa järjestön vastaanottotoimintaan liittyvissä yksiköissä, syyttäjä totesi.

Turtiainen myönsi kirjoittaneensa tekstin, mutta kiisti, että sen olisi ollut tarkoitus kehottaa tai houkutella ketään rikokseen.

-----

Juttua korjattu 12.47: Kyseessä oleva poliisi on ylikomisario, ei rikoskomisario.