Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörssisähkö ennätyksellisen kallista viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, vaikuttaa viiveellä kuluttajien sähkölaskuun

Pörssisähkö oli ennätyksellisen kallista viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus. Sekä pohjoismaisen pörssisähkön systeemihinta että Suomen aluehinta rikkoivat viime vuoden loka-joulukuussa kaikkien aikojen ennätykset.

Hinnat nousivat vuoden viimeisen neljänneksen lopulla aivan poikkeuksellisen korkeiksi. Joulukuussa sähkön systeemihinta oli 147 euroa/MWh ja Suomen aluehinta 193 euroa/MWh. Muutos on raju verrattuna poikkeuksellisen alhaisiin hintoihin vuonna 2020, jolloin systeemihinta oli alimmillaan 2 euroa/MWh ja Suomen aluehinta 20 euroa/MWh.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Ville Maljasen mukaan sähkön hinnan jyrkkään nousuun oli monta syytä. Polttoaineiden ja päästöoikeuksien kallistumisen lisäksi pohjoismaiset vesivarastot olivat vähissä ja tuulivoimaa oli saatavilla tavallista vähemmän.

– Sähkönkulutusta puolestaan lisäsivät erittäin kylmä joulukuu sekä taloudellinen aktiivisuus, joka on ollut koronan aiheuttaman shokin jälkeen kasvussa, sanoo Maljanen tiedotteessa.

Sähkön kuluttajahinta nousee viiveellä

Fossiilisista tuontipolttoaineista etenkin maakaasun ja kivihiilen hinnat nousivat. Joulukuussa kivihiilen valmisteverollinen hinta oli lähes puolet korkeampi kuin vastaavaan aikaan vuotta aiemmin.

Kivihiiltä ja maakaasua tuodaan Suomeen pääasiassa energiantuotannossa käytettäväksi.

Maljasen mukaan pörssisähkön, maakaasun ja kivihiilen nousseet hinnat vaikuttavat kuluttajien sähkön ja kaukolämmön hintoihin viiveellä, kun taas polttonesteiden pumppuhinta reagoi raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan muutoksiin selvästi nopeammin.

Lämmitykseen käytettävä polttoöljy kallistui erityisen paljon

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta pysytteli vuoden viimeisellä neljänneksellä korkealla tasolla, mikä heijastui polttonesteiden kuluttajahintoihin. Joulukuussa moottoribensiini oli 27 prosenttia ja diesel 28 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin.

Lämmitykseen käytettävän kevyen polttoöljyn veroa nostettiin vuoden 2021 alussa, joten polttoöljyn hinta kallistui edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna peräti 44 prosenttia.

Myös kotimaisen metsähakkeen hinta nousi vuoden viimeisellä neljänneksellä, muttei niin voimakkaasti kuin tuontipolttoaineiden hinnat. Metsähake kallistui 8 prosenttia vuodentakaisesta.