Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidentit Niinistö ja Putin aikovat keskustella puhelimitse Ukrainasta

Presidentti Sauli Niinistö aikoo tänään keskustella puhelimitse Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Niinistö kertoo tehneensä aloitteen puheluun.

Niinistö ei ole kommentoinut puhelun sisältöä etukäteen. Hänen mukaansa muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron on toivonut yhteydenpitoa Putiniin, jos mahdollisuus siihen on.

Macron on keskustellut Putinin kanssa myös sen jälkeen, kun Venäjä laajensi sotatoimiaan Ukrainassa. Niinistölle puolestaan keskustelu on ensimmäinen Putinin kanssa sodan laajentumisen jälkeen.

Niinistö tapasi viime viikolla Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Niinistö kertoi sanomaksi Yhdysvalloista, että puolustusliitto Naton ovi on auki. Hänen mukaansa Ukrainan sotaan liittyy kuitenkin eskalaatioriski, ja esimerkiksi Nato-maat korostavat siksi maltin merkitystä suhteessa Ukrainan sotaan.

Suunnittelemastaan puhelusta Putinille Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa eilen. Hän oli sitä ennen tavannut eduskunnan puhemiehistöä, ulkoasiain- ja puolustusvaliokuntien puheenjohtajia sekä eduskuntapuolueiden johtoa.

Tapaamisen aiheena olivat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, tilanteen vaikutukset Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä asian edellyttämät jatkotoimet.

Toiveena edes jonkinlainen edistyminen

Niinistön mukaan tärkeintä tällaisessa tilanteessa olisi, että löytyisi liennytystä tai rauha. Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit keskustelivat torstaina, ja Niinistö toivoi edes jonkinlaista edistymistä keskusteluissa.

– Olemme nähneet, että kaikesta huolimatta on pidetty tärkeänä, että Venäjään yritetään pitää yhteyttä. Eurooppalaisista presidentti Macron ja [Saksan] liittokansleri [Olaf] Scholz ovat sitä tehneet. Olen kummaltakin heiltä – Macronilta suorastaan kuullut velvollisuudeksi – olla yhteydessä Putiniin, jos sellainen yhteys on, Niinistö kertoi.