Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko tuuli kääntymässä Venäjällä? Valtion tv-kanavillakin alkaa vilahdella sodanvastaisia lausuntoja – Putin erottanut hyökkäystä johtaneita kenraaleja

Venäjällä valtion hallinnoimilla tv-kanavillakin alkaa kuulua soraääniä Putinin aloittamaa sotaa kohtaan. Torstaina Rossija 1-kanavalla esitetyssä, läheisistä väleistään Kremlin kanssa tunnetun Vladimir Solovyovin juontamassa keskusteluohjelmassa vieraillut Moskovan valtionyliopiston maailmanpolitiikan laitoksen varajohtaja Andrei Sidorov totesi, että lännen taloudelliset pakotteet tulevat iskemään Venäjään kovaa. Asiasta kertoi yhdysvaltalainen Daily Beast -verkkojulkaisu.

– Tämä ajanjakso ei tule olemaan maallemme helppo. Se voi olla jopa haastavampi, kuin toisen maailmansodan jälkeinen ajanjakso 1960-luvulle asti oli Neuvostoliitolle, Sidorov totesi.

Myös elokuvaohjaaja ja tunnettu Kremlin propagandisti Karen Šahnazarov totesi sodan luovan uhkaavan pilven venäläisen yhteiskunnan ylle.

– Ukraina on maa, johon venäläisillä on tuhansia linkkejä. En näe niin valtavan maan "denatsifikaatiota" todennäköisenä. Meidän pitäisi viedä sinne 1,5 miljoonaa sotilasta hallitaksemme kaikkea. He, jotka puhuivat heidän (ukrainalaisten) viehätyksestään Venäjää kohtaan, olivat selvästi väärässä. Tärkeintä nyt olisi päättää kaikki sotatoimet. Vaikka pakotteet jäisivätkin, olisi aktiivisten sotilasoperaatioiden päätättäminen silti mielestäni erityisen tärkeää, Šahnazarov totesi.

Lisäksi Šahnazarov pohti, että mikäli tilanne Ukrainassa etenisi humanitaarisen katastrofin partaalle, voisivat läheiset liittolaiset, kuten Kiina ja Intia etäännyttää itseään Venäjästä.

– Tämä voi päättyä huonosti meidän kannaltamme. Ukrainan operaation päättäminen vakauttaisi tilannetta.

Samassa ohjelmassa vieraillut venäläinen Lähi-idän asiantuntija Semyon Bagdasarov antoi myös uhkaavan ennustuksen.

– Me emme ole edes tunteneet vielä pakotteiden vaikutusta. Meidän täytyy valmistautua totaaliseen eristykseen. En halua levittää paniikkia, asioista pitää vain puhua niiden oikeilla nimillä, Bagdasarov totesi.

Heikosti edenneet sotatoimet ovat johtaneet harvojen kriittisten lausuntojen lisäksi myös ilmeisesti potkuihin Venäjän asevoimissa.

Ukrainan turvallisuus ja puolustusneuvoston sihteeri Oleksiy Danilovin mukaan Moskova on erottanut kahdeksan hyökkäystä johtaneista kenraaleista. Danilovin lausunnoista kertoi aiemmin Verkkouutiset.

– He ovat nyt vaihtaneet taktiikkaa ja johtoa. He erottivat kahdeksan kenraalia tehtävistään. Ymmärrämme täysin, mitä Venäjällä tapahtuu. Voin sanoa heidän olevan epätoivoisia, Danilov totesi.