Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylen kysely: Nato-jäsenyyden kannatus pompahti 62 prosenttiin

Jo 62 prosenttia suomalaisista kannattaa Suomen liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi, kertoo Ylen teettämä tuore gallup. Tulos kertoo Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan saaneen suomalaiset kertaheitolla Nato-jäsenyyden taakse.

Vastaajista vain 16 prosenttia vastusti jäsenyyttä, ja 21 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Nato-jäsenyyden kannatus on noussut edelleen helmikuun lopulta, jolloin 53 prosenttia vastaajista kannatti liittymistä Natoon. Tuo kysely tehtiin osittain sodan kynnyksellä ja osittain sodan jo alettua. Se oli kaikkien aikojen ensimmäinen kysely, jossa yli puolet vastanneista kannatti Nato-jäsenyyttä.

Naton kannatuksessa oli tapahtunut jättiloikka vuodesta 2017, jolloin Yle oli edellisen kerran teettänyt asiasta kyselyn, koska silloin vain 19 prosenttia suomalaisista halusi Natoon.

Tuoreimman kyselyn toteutti Taloustutkimus internetpaneelissaan 9.–11. maaliskuuta, jolloin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan oli kulunut jo pari viikkoa. Kyselyyn vastasi 1 378 henkilöä, ja virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Keskustalaisetkin vahvasti Nato-jäsenyyden kannalla

Uusimmassa kyselyssä Naton kannatus oli noussut etenkin naisten keskuudessa. Kun helmikuun lopun gallupissa 41 prosenttia naisista kannatti Nato-jäsenyyttä, on kannatus noussut nyt 53 prosenttiin. Miesten keskuudessa Naton kannatus nousi 64 prosentista 71 prosenttiin.

Puoluekannatuksen perusteella Nato-jäsenyyden kannatus on vahvistunut eniten vasemmistoliiton ja keskustan äänestäjien joukossa. Vasemmistoliiton äänestäjien joukossa Naton kannattajia ja vastustajia on nyt suunnilleen yhtä paljon, kun taas kaikkien muiden eduskuntapuolueiden kannattajat ovat Nato-jäsenyyden kannalla.

Myös pääministeripuolue SDP:n äänestäjistä hieman yli puolet haluaisi nyt Suomen liittyvän Natoon. Keskustan äänestäjistä Natoa kannattaa jo kaksi kolmasosaa.

Yhä harvempi katsoo, että Nato-jäsenyydestä pitäisi järjestää kansanäänestys. Helmikuussa sitä mieltä oli 41 prosenttia vastaajista, nyt enää 24 prosenttia.